Ar bus Vakarų išdavystė? „The Financial Times“ skelbia, kas nutiko  ()

Vakarų lyderiai puikiai supranta, kad finansinė ir karinė pagalba Ukrainai yra gera investicija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarams baigiasi pinigai? Kas nutiko su parama Ukrainai, atsako įtakingas britų leidinys „The Financial Times“.

Antiukrainietiškų tendencijų Vakarų politikoje nereikėtų perdėti, rašo leidinio žurnalistai.

Leidinys pastebi, kad keli kraštutinių dešiniųjų respublikonai Kongrese yra išimtis, o Roberto Fico vadovaujama promaskvietiška partija „Smer-SD“ Slovakijos parlamento rinkimuose surinko tik 23 proc. balsų. Lenkijoje nacionalistinė partija „Teisė ir teisingumas“ kovoja, kad rinkimuose išlaikytų daugumą parlamente.

Tačiau neapgalvota rinkimų retorika gali turėti įtakos partijų veikimui valdžioje. Fico vadovaujama Slovakija, jei taip atsitiktų, galėtų prisijungti prie Vengrijos į „nepatogų korpusą“ Vidurio Europoje.

JAV prezidentas Joe Bidenas tikina, kad susitarimas dėl 24 mlrd. dolerių Ukrainai bus pasiektas ateityje. Tačiau politika yra vingiuota, todėl parama Kyjivui turėtų būti kiek įmanoma labiau įtraukta į ateities planus jau dabar, pažymi leidinio žurnalistai.

Jei politinė situacija JAV pablogės, Europai, įskaitant JK, gali tekti prisiimti didesnę finansinę ir karinę naštą. Didelė dalis atsakomybės tenka didžiausioms ES valstybėms: Prancūzijai, Vokietijai ir Italijai.

 

Taip pat būtina padvigubinti pastangas siekiant užtikrinti ekonominę Ukrainos nepriklausomybę, oro gynybos sistemų, raketų ir naikintuvų F-16 tiekimą.

Kylant pragyvenimo išlaidoms, populistinėms partijoms lengva reikalauti, kad išlaidos būtų nukreiptos į vidaus reikalus. Tačiau Kyjivo šalininkai turi galingą žinią: Ukrainos rėmimo išlaidos yra mažesnės nei išlaidos, susijusios su leidimu laimėti Putino Rusijai.

Kiek iš tikrųjų išleidžiame remdami Ukrainą, klausia „New York Times“ apžvalgininkas Paulas Krugmanas. Per 18 mėnesių nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios JAV pagalba sudarė 77 mlrd. dolerių. Tai gali atrodyti daug, palyginti su menkomis sumomis, kurios paprastai skiriamos užsienio pagalbai. Tačiau visos JAV išlaidos dabar siekia daugiau nei 6 trilijonus USD per metus. Tai yra 9 trilijonai USD per 18 mėnesių, taigi, jei paskaičiuosite, pagalba Ukrainai sudaro mažiau nei 1 % JAV išlaidų ir mažiau nei 0,3 % BVP.

 

Rusijos nesėkmės Ukrainoje neabejotinai sumažino Kinijos įsiveržimo į Taivaną tikimybę. Galiausiai akivaizdžiai sustiprėjo tai, ką net respublikonai vadino laisvuoju pasauliu. Tai yra daug pinigų už mažą dalį to, ką JAV išleido Irake ir Afganistane.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(1)
(23)

Komentarai ()