Putinas atkirto Europą. Pasekmės grandiozinės. „Atrodo, jis rimtai apsiskaičiavo…“  (2)

Rusija turi rimtų bėdų dėl Putino klaidos. Prarado galingiausią geopolitinį Rusijos ginklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos okupacinei kariuomenei įsiveržus į Ukrainą, Europa atsisakė rusiškų dujų, o tai žlugdo „Gazprom“ pelną.

Apie tai pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

Maskva vis dar tikisi, kad Europą gali pakeisti Kinija.

Tačiau kainos bus mažesnės, o tiekimui sukurti prireiks metų ir didžiulių investicijų.

„Nematau daug galimybių, kad Rusija šiemet sudarys naują dujų sandorį su Kinija, nepaisant Rusijos pusės noro“, – sakė tyrimų bendrovės „Agora Energy Transition China“ vykdomasis direktorius Kevinas Tu.

„Gazprom“ kaip ekonominis ginklas gerokai susilpnėjo“, – sakė Užsienio politikos tyrimų instituto darbuotojas Maximilianas Hessas.

„Atrodo, kad Putinas apsiskaičiavo, kai atkirto Europą“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro vyresnioji specialistė Marija Snegovaja. – „Didelė dalis Europos rinkos Rusijai buvo prarasta, o „Gazprom“ geopolitinė reikšmė, atrodo, mažėja – štai ir visos Rusijos, kaip „dujų supervalstybės“, ambicijos.“

 

Pekinas padidino Rusijos energijos importą, tačiau pasimokė iš Europos priklausomybės nuo rusiškų dujų. Vis dėlto bet kokio susitarimo nepakaks, kad „Gazprom“ atgautų buvusį patikimumą. Jos rinkos vertė, kadaise buvusi trečia pagal dydį pasaulyje, dabar yra mažiau nei perpus mažesnė nei Norvegijos tarptautinės energetikos bendrovės „Equinor ASA“.

 

 

Žinovai mano, kad „Gazprom“ galimybės atsigauti yra menkos. Aleksandras Riazanovas, buvęs „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas, teigia, kad bendrovė „neturi jokių perspektyvų artimiausiems 5-10 metų“. Bendrovės nesėkmės rodo, kokia pažeidžiama yra Rusija tiek dėl tarptautinio spaudimo, tiek dėl V. Putino nenuolaidumo.

 
 

 

Antrąjį ketvirtį bendrovė paskelbė apie nuostolius, o didžiausios pasaulyje tiekėjos gamyba pirmąjį pusmetį, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 25 proc. ir pasiekė žemiausią lygį per 30 metų istoriją.

„Gazprom“ artimų žmonių nuotaikos pesimistinės. Net jei Pekinas parodys Putinui gerą valią ir sudarys susitarimą dėl dujų, jis nepasiūlys tokių pačių finansinių sąlygų kaip Europa, sakė buvęs bendrovės vadovas ir pridūrė, kad dėl to kaltas „Gazprom“ dalyvavimas politikoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(268)
(11)
(257)

Komentarai (2)