Žiauresni nei „Hamas“. Kas yra „Islamo džihadas“, kurį Izraelis kaltina Gazos ligoninės bombardavimu  ()

Nors Izraelio armija kaltę suvertė Palestinos „Islamo džihado“ grupuotei, „Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad už Al Ahli Arabi ligoninės bombardavimą kaltas Izraelis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-10-18 Žiauresni nei „Hamas“. Kas yra „Islamo džihadas“, kurį Izraelis kaltina Gazos ligoninės bombardavimu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gazos Ruožo ligoninėje antradienį nugriaudėjo didžiulis sprogimas, per kurį žuvo mažiausiai 500 žmonių. Šis incidentas sukėlė visuotinį pasipiktinimą ir demonstracijas keliose šalyse, kuriose dauguma musulmonų.

Nors Izraelio armija kaltę suvertė Palestinos „Islamo džihado“ grupuotei, „Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad už Al Ahli Arabi ligoninės bombardavimą kaltas Izraelis.

Bet kas yra „Islamo džihado“ grupė?

Pradžia

Palestinos Islamo džihadas (PIJ), JAV valstybės departamento paskelbtas teroristine organizacija, yra „Hamas“ sąjungininkas ir žiauriai priešinasi Izraelio egzistavimui.

Grupės įkūrėjai studentai Fathi Shaqaqi ir Abd al Aziz Awda buvo Egipto musulmonų brolijos, sunitų islamistų socialinio judėjimo, kurį 1928 m. įkūrė Hassanas al Banna, nariai. Kažkada aštuntojo dešimtmečio pabaigoje jiedu pajuto, kad brolija nebuvo visiškai atsidavusi Palestinos reikalui.

Semdamiesi įkvėpimo iš ajatolos Ruhollah Khomeini vadovaujamos Irano revoliucijos, Shaqaqi ir Awda sukūrė atšaką, kurios vienintelis tikslas buvo karingai sunaikinti Izraelio valstybę.

1981 m. Egipto vyriausybė ištrėmė nuo Musulmonų brolijos atsiskyrusią PIJ į Gazą po prezidento Anwaro Sadato nužudymo 1981 m.

Operacijos Gazoje

PIJ veikia kaip decentralizuota, suskaidyta organizacija, kuri paprastai teikia pirmenybę Izraelio puolimui, kartu vengdama kitų regiono islamo ekstremistų grupių, tokių kaip „Hamas“, „Fatah“ ar net Libane įsikūrusios „Hezbollah“.

Manoma, kad pirmasis sėkmingas jų smūgis buvo Gazos Ruože – 1987 m. rugpjūtį, likus keliems mėnesiams iki pirmosios palestiniečių intifados (sukilimo), nužudytas Izraelio karo policijos kapitonas.

Tais pačiais metais smogikai buvo išsiųsti į Libaną, kur „Islamo džihadas“ užmezgė tvirtus santykius su „Hezbollah“ ir netgi gavo karinį mokymą iš Irano revoliucinės gvardijos. Po dvejų metų Shaqaqi įkūrė oficialią grupės būstinę Sirijos sostinėje Damaske, kur jie veikia iki šiol.

Santykiai su „Hamas“

 

Skirtingai nei „Hamas“, „Islamo džihadas“ nevykdo jokios socialinės tarnybos Gazoje, neketina kovoti dėl politinių postų ir neketina atidaryti diplomatinių kanalų su Izraeliu.

Vienintelis dalykas, kuris yra bendras tarp dviejų grupių, yra tai, kad abi priešinasi Izraeliui. „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ dažnai koordinavo kovotojų operacijas Palestinos anklave.

Tačiau kartais „Hamas“, ironiška, perspėjo „Islamo džihadą“ nepulti Izraelio. „Islamo džihadas“ daugeliu atvejų veikia nepriklausomai. Daugiausia dėmesio skiriant kariniams susirėmimams, kartais „Islamo džihadas“ užėmė pirmąją vietą, o „Hamas“ liko nuošalyje per susirėmimus su Izraeliu.

Santykiai su Iranu

Irano revoliucijos įtakos sfera pirmąjį dešimtmetį apsiribojo šiitų grupuotėmis Irake, Libane ir Persijos įlankos emyratuose. Iranui nepavyko pasiekti pažangos šalyse, kuriose daugumą sudaro sunitai, ir jo fundamentalistinės idėjos neviliojo islamo kovotojų grupių.

 

Nors Shaqaqi ir Awda įkvėpimo sėmėsi iš Irano revoliucijos, Iranas į tai nekreipė jokio dėmesio. Ajatola Khomenei ir Irano lyderiai išliko atkakliai propaguodami šiitų vertybes, nekreipdami dėmesio į sunitų dominuojančias šalis.

Tačiau įvyko pasikeitimas. Devintojo dešimtmečio pabaigoje, pasibaigus Irano ir Irako karui, Iranas nusprendė eksportuoti savo fundamentalizmą į tokias šalis kaip Egiptas, Tunisas, Sudanas ir, dar svarbiau, Palestina – tai sutapo su Pirmąja intifada. Ir po to, kai Izraelis išspyrė „Islamo džihadą“ į Libaną, grupuotė pateko į tiesioginę Irano įtaką.

Pasak JAV valstybės departamento, Iranas finansuoja „Islamo džihado“ biudžetą, lygiai taip pat, kaip teigiama, kad „Hamas“ ir „Hezbollah“. JAV taip pat kaltina Basharo al Assado režimą Sirijoje suteikus saugų prieglobstį grupuotei Damaske.

„Islamo džihado“ įvykdyti išpuoliai

 

„Islamo džihado“ modus operandi (veikimo interesai) apima savižudžių sprogdinimus, nukreiptus prieš Izraelio civilius ir kariškius.

  • 1987 m.: Gazoje nužudytas Izraelio karo policijos vadas.
  • 1994 m.: susprogdinus automobilį viešajame autobuse, žuvo devyni ir buvo sužeista 50 žmonių.
  • 1995 m.: savižudžio sprogdinimo ataka Netanijoje, Izraelyje. Žuvo 18 karių ir vienas civilis.
  • 1996 m.: savižudžio sprogdinimo išpuolis Tel Avivo prekybos centre, žuvo 13 ir buvo sužeisti 75.
  • 2003 m.: savižudžio sprogdinimo ataka Haifos restorane, žuvo 22 ir buvo sužeista 60 žmonių.

Kartu su kitais savižudžių sprogdinimais „Islamo džihadas“ taip pat bendradarbiauja su „Hamas“, kad paleistų raketas į Izraelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()