„Leidžia ramiai ir abejingai skersti izraeliečius.“ Neįtikėtina, ką surado pas „Hamas“ teroristus  (2)

„Hamas“ teroristų kišenėse buvo rastos kaptagono tabletės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nustatyta, kad spalio 7 d. netikėtą išpuolį surengę „Hamas“ teroristai buvo apsvaigę nuo kaptagono (angl. captagon) – sintetinio amfetamino tipo stimuliatoriaus, kuris slaptai gaminamas Pietų Europoje ir gabenamas per Turkiją į Arabijos pusiasalio vartotojų rinkas.

Apie tai praneša leidinys „Jerusalem Post“.

Daugelio nukautų „Hamas“ teroristų kišenėse rasta kaptagono tablečių. Šis stimuliuojantis narkotikas, dar vadinamas „vargšų kokainu“, leidžia teroristams ramiai ir abejingai atlikti siaubingus veiksmus. Jie ilgą laiką gali išlaikyti vartojantį asmenį labai budrų ir slopina apetitą.

Kaptagonas naudojamas ISIS

Kaptagonas išgarsėjo 2015 m., kai buvo nustatyta, kad ISIS kovotojai jį naudoja baimei nuslopinti prieš einant vykdyti teroristines operacijas. Sumažėjus teroristinių organizacijų, tokių kaip ISIS, įtakai, Libanas ir Sirija perėmė vadeles ir pradėjo dideliu mastu gaminti bei platinti narkotikus.

Gaza tapo populiaria narkotikų rinka, ypač tarp priklausomų jaunų asmenų.

Kaptagonas priklauso amfetamino šeimai ir iš pradžių buvo sukurtas dėmesio sutrikimams, narkolepsijai ir depresijai gydyti. Nepaisant labai priklausomybę sukeliančio pobūdžio ir potencialo sukelti psichozines reakcijas, jis vis dar populiarėja Artimuosiuose Rytuose dėl įperkamumo ir lengvos gamybos.

Vargingesnėse šalyse šio narkotiko galima įsigyti už dolerį ar du, o turtingesnėse šalyse viena tabletė gali kainuoti iki 20 dolerių. Pagrindinis jo poveikis yra euforijos jausmo sužadinimas, miego poreikio mažinimas, apetito slopinimas ir ilgalaikės energijos tiekimas.

Libano ir Sirijos medicinos specialistų teigimu, kaptagonas yra ne tik paplitęs tarp kovotojų, bet ir dažnai naudojamas beviltiškų civilių, gyvenančių konflikto zonose.

Kadaise kaptagonas buvo ISIS narių pajamų šaltinis iš narkotikų kontrabandos, dabar jis tapo pagrindiniu Sirijos pajamų šaltiniu ir yra aktyviai remiamas „Hezbollah“.

 

Maždaug prieš dvejus metus „The New York Times“ atliktas tyrimas atskleidė, kad su Sirijos diktatoriumi Basharu al Assadu susiję asmenys, įskaitant šeimos narius, sukūrė klestinčią kaptagono gamybos pramonę.

Šią pramonę, kurioje dalyvauja „Hezbollah“, prižiūri Assado brolis ir ji yra klestinti įmonė ant besitęsiančio pilietinio karo, kuris jau daugiau nei dešimtmetį kankina Siriją, griuvėsių.

Pelnas, gautas iš prekybos narkotikais Sirijoje, viršija pelną, gautą iš teisėto eksporto.

Patikimi skaičiavimai rodo, kad vien kaptagono eksportas iš Sirijos 2020 m. siekė mažiausiai 3,5 mlrd. USD – tai yra penkis kartus daugiau nei bendra Sirijos legalaus eksporto pramonės vertė, kuri, kaip manoma, yra šiek tiek daugiau nei 700 mln. dolerių.

Savo vertinimus siūlantys ekspertai mano, kad šios prognozės yra spekuliacinės ir, kad tikroji rinkos vertė greičiausiai yra daug didesnė. Pavyzdžiui, Saudo Arabijoje apskaičiuota, kad kaptagono suvartojama daugiau nei 600 milijonų tablečių per metus, todėl rinkos vertė kasmet sudaro mažiausiai 9–12 milijardų dolerių.

 

Narkotikų pasiekiamumas apima ne tik Saudo Arabiją. Italijoje, Graikijoje, Malaizijoje ir Egipte pranešta apie reikšmingus kaptagono konfiskavimus.

Jordanijoje jo galima įsigyti mažomis kainomis, todėl jis vis populiaresnis tarp nepasiturinčio jaunimo, įskaitant mokyklinio amžiaus. Be jokios abejonės, kaptagono paplitimas kasmet didėja.

2021 m. gruodį Kuveito valdžia konfiskavo devynis milijonus kaptagono tablečių, paslėptų apelsinų siuntoje. Vos prieš savaitę Dubajaus valdžia sulaikė 1,5 tonos kaptagono tablečių kontrabandą, paslėptą citrinų krovinyje. Jos vertė apytiksliai 380 mln. USD.

Vien praėjusiais metais buvo sulaikyta daugiau nei 250 milijonų kaptagono tablečių kontrabanda, t. y. 18 kartų daugiau nei prieš ketverius metus. Šie skaičiai atspindi tik sulaikytas siuntas, todėl galima spėlioti, kad realūs kontrabandos kiekiai yra daug didesni.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(9)
(10)

Komentarai (2)