„Visiškas fiasko.“ Neįtikėtina žinia. Europa skelbia, kas nutiko su dujomis  ()

Kremliaus bandymai išsiderėti nuolaidas patyrė visišką fiasko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kremliaus bandymai išsiderėti nuolaidas iš Vakarų dėl Ukrainos mažinant dujų tiekimo Europos Sąjungai apimtis nedavė rezultatų: ES ne tik nepatyrė kuro trūkumo, bet ir sugebėjo užsitikrinti rekordines atsargas.

Žiemos laikotarpio išvakarėse ES dujų saugyklos užpildytos 99,24 proc., rodo „Gas Infrastructure Europe“ duomenys.

Užsibrėžtas tikslas iki lapkričio 1 dienos 90 proc. buvo pasiektas dar rugpjūčio viduryje.

Per pastaruosius 5 metus ES niekada nebuvo pasiekusi tokių rezultatų užpildant saugyklas. Dabar dujų tiek daug, kad jas tenka laikyti Ukrainos teritorijoje.

Kaip rašo „Financial Times“, Europos energetikos bendrovės pastaruoju metu vis dažniau pradeda siųsti kurą į Ukrainą, kur yra talpa apie 30 mlrd. kubinių metrų. „Naftogaz“ duomenimis, šiose saugyklose šiuo metu yra 2 mlrd. kubinių metrų Europos dujų.

Dėl ES dujų patalpinimo jos teritorijoje Ukrainos atsargos pasiekė aukščiausią lygį nuo Rusijos invazijos pradžios – jos siekia 39,3 proc.

 

Ukrainos pusė Europos partneriams pasiūlė daugiau nei 10 milijardų kubinių metrų sandėliavimo talpą, taip pat mažus tarifus ir nulinius muitus 3 metams. Jei saugyklos bus pilnos, Ukraina suteiks ES atsargų, lygių maždaug pusei kiekio, kurį „Gazprom“ šiuo metu tiekia Europos rinkai. Iki šių metų pabaigos Rusijos tiekimas ES turėtų siekti 21 mlrd. kubinių metrų. Jei lygintume su prieškariu, skirtumas didžiulis: 2021 metų pabaigoje „Gazprom“ Europos rinkai tiekė 150 mlrd.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(258)
(15)
(243)

Komentarai ()