„Kliūčių nėra.“ Bet kuri NATO šalis gali stoti į karą Ukrainos pusėje  ()

NATO gali stoti į karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kuri NATO šalis gali stoti į karą kitos valstybės pusėje dvišaliu sprendimu. Tam reikia tik politinės valios.

Apie tai interviu „Focus“ sakė politikas ir diplomatas Romanas Bezsmertny.

„Jei kalbėtume apie teisinę bazę, NATO vidinius statutinius blokus ir tarptautinę teisę, jie yra neriboti. Kiekviena NATO šalis gali stoti į karą kaip sąjungininkė Ukrainos pusėje“, – sakė jis.

Politikas pažymėjo, kad ši tema Vakarų žiniasklaidoje buvo nušviesta dar gerokai prieš karą Ukrainoje – 2010 m. Tuo metu visi ekspertai sutarė, kad NATO chartija nedraudžia kuriai nors iš jos šalių narių stoti į karą kitos valstybės pusėje.

„Nėra jokių kliūčių jokiai NATO šaliai stoti į karą Ukrainos pusėje. Mano nuomone, nuo 2014 metų tam reikia tik politinės valios. Jei atsiranda reikiamos sąlygos, jei jos užtikrinamos dvišalėmis sutartimis, tai gali įvykti bet kurią akimirką“, – sakė politikas.

Jis pridūrė, kad NATO gali kariauti, jei turi savų interesų arba remdamasis dvišaliais susitarimais.

 

„Kalbame apie NATO 5 straipsnį, bet duokite man pavyzdį, kada jis buvo panaudotas. Tiesą sakant, 5 straipsnio panaudojimas taip pat yra nemenkas išbandymas. Jis buvo parašytas, kai NATO buvo 10 valstybių, o dabar jų yra daugiau nei 30. Bet vienaip ar kitaip, šis mechanizmas niekada nebuvo panaudotas“, – sakė Bezsmertny.

Priminsime, kad Pentagonas mano, jog po pergalės Ukrainoje Rusijos kariai nesustos ir gali įsiveržti į Baltijos šalis. Tokiu atveju NATO anksčiau ar vėliau tikisi tiesioginės konfrontacijos su Rusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(147)
(17)
(130)

Komentarai ()