Karas persikėlė į Gazos Ruožą. Kas žinoma apie Izraelio kariuomenės pažangą fronte (Žemėlapis)  ()

IDF pradėjo sausumos ataką Gazos Ruože ir jau veiksmingai apsupo Gazos miestą. Tačiau Irano įgaliotiniai Jemene paskelbė karą Izraeliui ir reguliariai bando paleisti raketas į šalies teritoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Focus“ išsiaiškino, kur vyksta kovos ir kokius tikslus IDF kelia sau priešindamasi „Hamas“ kovotojams.

Po Hamas kovotojų atakos Izraelis iš karto atmetė paliaubų ar karo veiksmų nutraukimo galimybę.

„Hamas“ kovotojai į Izraelio teritoriją įsiveržė spalio 7 d. Nuo to laiko oro pajėgos surengė šimtus smūgių prieš priešo taikinius. Iš karto buvo paskelbta apie didelės operacijos prieš „Hamas“ planus. Ir štai spalio 27 d. Izraelio gynybos pajėgos paskelbė, kad sausumos operacija plečiasi, o po to šarvuoti ir mechanizuoti daliniai pradėjo puolimą Gazos Ruože.

Karo veiksmų Izraelyje žemėlapis

Pasak OSINT tyrėjų iš „War Mapper“ projekto, Izraelio puolimas vyksta vienu metu trimis kryptimis. Dėl to buvo įmanoma iš tikrųjų apsupti Gazą. Kariuomenė veikia už evakuacijos linijos, kuri buvo sukurta civilių gyventojų evakuacijai.

Antžeminių operacijų sunkumai kyla ne tik dėl to, kad Gazos Ruožas yra tankiai apgyvendintas, bet ir dėl to, kad po šia teritorija yra šimtai kilometrų požeminių tunelių. Tinklas buvo pramintas „Gazos metro“ – remiantis žiniasklaidos pranešimais, „Hamas“ kovotojai galėjo kelis mėnesius kaupti pajėgas ir priemones karo veiksmams vykdyti. Tačiau Izraelio gynybos pajėgų kariai buvo tam pasiruošę. Izraelio kariai treniravosi „Mažosios Gazos“ poligone, kur buvo imituojama kovotojų teritorija.

Tuneliuose jau vyksta kautynės. Žiniasklaidos ekspertai teigia, kad vienas pagrindinių Izraelio kariuomenės tikslų yra didžiulio „metro“ tinklo sunaikinimas.

„Sausumos operacija vyksta pagal planą. Išankstinio planavimo, tikslios žvalgybos ir bendrų atakų (iš sausumos, oro ir jūros) dėka mūsų pajėgos pralaužė priešakinę „Hamas“ gynybos liniją Gazos Ruožo šiaurėje“, - sakė Izraelio gynybos pajėgų spaudos tarnybos vadovas brigados generolas Danielis Hagari.

 

Nuo karo pradžios IDF jau sunaikino daugiau nei 12 000 taikinių Gazos Ruože.

Kokie yra Izraelio tikslai?

 

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu spalio 28 d. pareiškė, kad IDF antžeminiai daliniai įžengė į priešo teritoriją.

„Mūsų vadai ir kariai, kovojantys priešo teritorijoje, žino, kad už jų stovi tauta ir nacionalinė vadovybė. Jie yra pasiryžę išnaikinti šį blogį iš pasaulio mūsų egzistavimo ir visos žmonijos labui“, – sakė B. Netanyahu.

Pagrindiniu tikslu jis pavadino priešo nugalėjimą ir izraeliečių egzistavimą šalies teritorijoje. Anksčiau kontradmirolas Danielis Hagari sakė, kad oro pajėgos padidino atakų skaičių, siekdamos išplėsti operaciją į sausumos kovines pajėgas.

„Oro pajėgos labai aktyviai atakuoja požeminius taikinius ir teroristų infrastruktūrą. Po puolamų veiksmų, kuriuos vykdėme pastarosiomis dienomis, sausumos pajėgos šiąnakt didina savo aktyvumą“, – sakė Hagari.

 

Kitas svarbus tikslas – paleisti daugiau nei 200 belaisvių, paimtų į „Hamas“ rankas.

 

Tankų reidai prasidėjo keliomis dienomis anksčiau. „Focus“ karo skyriaus redaktoriaus Yigalo Levino „Telegram“ kanale buvo nurodyta, kad „Hamas“ politinio biuro narys Razi Hamadas pareiškė, kad būtina vėl pakartoti spalio 7-ąją Izraeliui.

„Izraelis yra šalis, kuriai nėra vietos mūsų teritorijoje. Turime juos nušluoti nuo žemės paviršiaus, nes jie kelia mums karinę ir politinę grėsmę“, - teigia teroristai.

Tai, ką Izraelis jau pasiekė kovose su „Hamas“

Izraelio kariuomenė pradėjo reaguoti į kovotojų išpuolį invazijos dieną, spalio 7 d. Pirmasis operacijos etapas apėmė teroristų, įsiveržusių į Izraelio teritoriją, sulaikymą arba sunaikinimą. Lygiagrečiai vyko keli kiti procesai:

  • atsargos karių mobilizacija;
  • oro antskrydžiai prieš kovotojų taikinius ir jų vadus;
  • JAV į rytinę Viduržemio jūros dalį išsiuntė dvi smogiamąsias lėktuvnešių grupes – USS Gerald R. Ford ir USS Dwight D. Eisenhower.
 

 

Nuo mobilizacijos paskelbimo pradžios buvo pašaukta apie 360 ​​000 karių, grįžusių į Izraelį iš įvairių pasaulio kampelių. Taip pat, kaip rašo „The Economist“, Izraelio oro pajėgos įvykdė daugiau nei 600 antskrydžių. „Hamas“ kovotojai dažnai statydavo karinius taikinius civilių rajonuose, todėl vietinių gyventojų aukų išvengti nepavyks, mano ekspertai.

Tolimesni Izraelio planai viešai nemini, o Jemeno husiai jau paskelbė karą Izraeliui.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos paleido didelę balistinių ir sparnuotųjų raketų partiją, taip pat daugybę bepiločių orlaivių į įvairius Izraelio priešo objektus okupuotose teritorijose“, – spalio 31 d. sakė Jemeno ginkluotųjų pajėgų atstovas brigados generolas Yahya al-Sari.

Siekdamas atremti Jemeno grėsmes, Izraelio karinis jūrų laivynas išsiuntė savo karo laivus į Raudonosios jūros regioną. Manoma, kad už išpuolį prisidėjo Iranas, kuris palaiko Jemeno husius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()