Smogė hibridinė ataka. NATO puolimas. ISW skelbia, kas nutiko (Foto)  ()

ISW vertina, kad vienas iš V. Putino tikslų, kai jis 2022 metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, buvo išardyti NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV įsikūrusi ekspertų grupė ISW skaičiuoja, kad Rusijos sukeltos migrantų krizės Suomijos pasienyje tikslas – destabilizuoti NATO šalis.

Remiantis JAV ekspertų grupės ISW analize, Rusija naudoja hibridinio karo taktiką Suomijos pasienyje, siekdama sukurti dirbtinę migrantų krizę pasienio zonoje, rašo Suomijos žurnalistė Jussi Ojala.

Lapkričio 18 dieną valdžia uždarė keturis sienos perėjimo punktus Suomijos pietrytinėje sienoje, pasieniečiui paskelbus, kad nuo rugsėjo prie sienos atvyko apie 300 prieglobsčio prašytojų. Migrantai daugiausia yra iš Irako, Jemeno, Somalio ir Sirijos.

Anot ISW, mažai tikėtina, kad prie sienos atgabenti migrantai savo noru pasiliktų Suomijos pasienyje stingdančiame šaltyje po to, kai šalie pasienio tarnybos uždraudė jiems atvykti. Tai rodo, kad šią situaciją greičiausiai sukūrė Rusija.

Anot ekspertų grupės, akivaizdi Rusijos hibridinio karo taktika RF ir Suomijos pasienyje yra panaši į migrantų krizę Lenkijos ir Baltijos šalių pasienyje 2021 metais, sukeltą Rusijos ir Baltarusijos.

Migrantų krizės sukūrimo tikslas tikriausiai yra lygiai taip pat destabilizuoti NATO.

 

ISW anksčiau apskaičiavo, kad Kremlius 2021 m. leido arba galbūt tiesiogiai vadovavo dirbtinės migrantų krizės sukūrimui Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. Tuo atveju Baltarusijos saugumo darbuotojai padėjo tūkstančiams Artimųjų Rytų migrantų kirsti Baltarusijos sieną į Lenkiją.

 

Kremlius pasinaudojo 2021 metų krize, kad melagingai apkaltintų NATO agresija prieš Baltarusiją.

Be to, ISW anksčiau vertino, kad Kremlius savo veiksmais gali bandyti informacinėje erdvėje sukurti sąlygas, kurios galėtų destabilizuoti NATO valstybes prie Rusijos sienų ir tuo pačiu nukreipti dėmesį nuo karo Ukrainoje.

ISW taip pat nuosekliai vertino, kad vienas iš Putino tikslų, kai jis 2022 metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, buvo išardyti gynybos aljansą NATO – šio tikslo Putinas ir toliau siekia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: