„Patriot“ prieš Su-35. Per 5 minutes ištaškė 5 Rusijos orlaivius  ()

Lenkijos karo analitikas Maximilianas Dura atkreipė dėmesį į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės veiksmus, kurie dėl operatyvinio žaidimo įviliojo priešą į spąstus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos „Patriot“ baterijos, saugančios dangų virš Kijevo, be problemų numušė du lėktuvus Su-35 virš Rusijos Federacijos teritorijos ir Juodosios jūros, nepaisant tariamai „moderniausių“ atsakomųjų priemonių sistemų, įdiegtų Rusijos naikintuvuose.

Taigi, kol Ukrainos „Patriot“ turės į ką šaudyti, Rusijos aviacija negalės saugiai veikti net 120-140 kilometrų atstumu nuo savo teritorijos.

Lenkijos karo ekspertas Maximilianas Dura apie Vakarų oro gynybos sistemų ir Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvų konfrontacijos detales pasakojo „Defence 24“ portale.

Informacija apie „Patriot“ kompleksų naudojimą prieš Rusijos aviaciją pirmą kartą pasirodė 2023 m. liepos 3 d. Šią dieną rusai prarado bent vieną fronto linijos bombonešį Su-34, vieną naikintuvą Su-35, du retus elektroninio karo sraigtasparnius Mi-8MTPR-1 ir vieną standartinį sraigtasparnį Mi-8.

Vėliau tapo žinoma, kad šie orlaiviai priklausė vienai oro grupei, kuri turėjo įvykdyti dar vieną raketų ataką Ukrainos Černihivo srityje.

Lenkų ekspertas remiasi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų pranešėjo pulkininko Jurijaus Ihnato žodžiais, kuris paskelbė apie puikią Ukrainos pajėgų operaciją naikinant priešo lėktuvus.

Faktas yra tas, kad ginkluotųjų pajėgų vadovybė surengė operatyvinį žaidimą, dėl kurio rusai manė, kad gauti „Patriot“ kompleksai apima didelius Ukrainos miestus ir negali būti dislokuoti prie sienų, kad pasiektų taikinius Rusijos Federacijos teritorijoje. Dura pripažįsta, kad tokia „psichologinė operacija“ pasirodė gana veiksminga, nes rusai už pasitikėjimą sumokėjo brangiai.

Pasak eksperto, Ukrainos gynėjai, turėję „tik“ 160 km nuotolio raketas PAC-2 GEM, greičiausiai suorganizavo spąstus rusų lėktuvams ir sraigtasparniams, slapta permesdamos baterijos „Patriot“ elementus iš Kijevo arčiau Rusijos sienos.

 

Sėkmingos Ukrainos oro gynybos pajėgų operacijos, pasikartotos virš Juodosios jūros, rezultatas priešui buvo netikėtas.

„Psichologinis efektas buvo didžiulis, nes rusai jau seniai nustojo ten skraidyti, supratę, kad juos gali numušti „Patriotai“, teoriškai stovintys netoli Kijevo, daugiau nei 500 km nuo jūros“, – pabrėžė ekspertas.

Atskirai Dura pažymėjo komplekso radaro darbą. Anot jo, ukrainiečiai išliko atsargūs ir svarbiausią oro gynybos sistemos komponentą pastatė 30-40 km atstumu nuo rusų. Jie suprato, kad radaro aptikimo atveju priešas gali panaudoti „Uragan“ tipo sistemas.

Todėl ginkluotosios pajėgos užliūliavo priešo budrumą, pastatydamos ugnies valdymo radarą toliau nuo sienos nei pačius paleidimo įrenginius, o svarbiausia – įjungę tik paties apšaudymo momentu. O šiuo metu pačių taikinių aptikimas ir sekimas buvo perduotas kitai, paprastai Ukrainos radiolokacinei stočiai, kurios darbas fronto zonoje rusams nebetrukdė.

 

Dėl to veiksmų seka buvo tokia – rusams žinomas Ukrainos „pradinio aptikimo“ radaras daug dienų pratino juos prie savo buvimo ir darbo, tuo pačiu nustatydamas, kaip Rusijos lėktuvai skraido link Briansko. Tada trys ar keturi baterijomis varomi „Patriot“ paleidimo įrenginiai (kiekvienas su keturiomis PAC-2 raketomis) ir vienas AN/MPQ-53 ugnies valdymo radaras buvo perkelti į iš anksto nustatytas šaudymo vietas. O kai sekamame sektoriuje pasirodė priimtinas skaičius rusų lėktuvų, jų duomenys buvo perduoti baterijos „Patriot“ ugnies valdymo radarui, kuris pradėjo veikti. Po to buvo paleistos raketos.

„Visa operacija, pasak ukrainiečių, truko penkias minutes ir to pakako numušti du naujausius Rusijos atakos lėktuvus ir tris sraigtasparnius“, – reziumavo lenkų ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(116)
(5)
(111)

Komentarai ()