Situacija kartojasi. „Taip buvo prieš Pirmąjį pasaulinį karą. Pasaulis yra ant svarbių įvykių slenksčio“  (1)

Specialistai mano, kad situacija primena metus prieš Pirmąjį pasaulinį karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konfliktai šiuolaikiniame pasaulyje jau išplito į kelis žemynus. Nors jie atrodo lokalizuoti, iš tikrųjų jie yra tarpusavyje susiję, todėl situacija panaši į Pirmąjį pasaulinį karą, o pasauliui dabar gresia nusiristi į naują globalų konfliktą.

Apie tai praneša „Bloomberg“.

Žurnalistai primena, kad per pastaruosius dvejus metus pasaulis tiesiogine prasme įsiveržė į konfliktų seriją beveik visuose žemynuose.

„Kai kurie pareigūnai ir investuotojai teigia, kad susikertančių konfliktų voratinklis, besidriekiantis nuo Vakarų Afrikos per Ukrainą iki Vidurinių Rytų, gali būti įžanga į naują pasaulinį konfliktą, šį kartą prasidėjusį ne nuo trenksmo, o nuo kelių“.

Karas Ukrainoje vyksta antrus metus, Izraelis ir „Hamas“ susirėmė Gazos Ruože, kuris destabilizavo visus Artimuosius Rytus. Nemažai Afrikos šalių patyrė perversmą, o pastaruoju metu Azerbaidžanas padarė tašką „nepriklausomo Karabacho“ istorijoje ir dėl jo kilusį konfliktą.

Leidinys pažymi, kad rizika „atšaldyti“ senus konfliktus ir kurti naujus pasaulyje smarkiai auga, nes JAV, Rusija, Iranas, Kinija ir kitos šalys stengiasi apginti tai, ką laiko savo interesais. Tai sugrąžina pasaulį į didžiųjų valstybių konkurencijos laikotarpį praėjusiame amžiuje.

 

Ekspertai mano, kad situacija labiau primena metus prieš Pirmąjį pasaulinį karą – Europa rizikuoja būti įtraukta į didžiulį žemynų konfliktą, nes ten vienas kitam priešinasi žemynų aljansai. Tuo pat metu Azija taip pat gali atsidurti karo ugnyje, nes Kinija pretenduoja į Taivaną, o tai gali išprovokuoti karą su JAV.

„Nors yra daug paskatų atsitraukti, tai, kas dabar atrodo riboti incidentai, iš tikrųjų gali turėti katastrofiškų pasekmių ateityje“, – teigiama leidinyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(9)
(1)

Komentarai (1)