Tai gali nutikti jau 2024. NATO būtų sunaikintas. Europoje prasideda panika  (3)

Europa baiminasi dėl NATO žlugimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europoje labai baiminamasi, kad antrasis D. Trumpo prezidentavimas paskatins faktinį Jungtinių Valstijų pasitraukimą iš NATO.

Amerikiečių laikraštis „The New York Times“, remdamasis Europos diplomatais ir pareigūnais, rašo, kad ES nežino, kaip elgtis su 45-uoju JAV prezidentu Donaldu Trumpu, jei jis laimėtų 2024 m. rinkimus, praneša Censor.NET su nuoroda į LigaBusinessInform.

Keletas žurnalistų apklaustų dabartinių ir buvusių Europos pareigūnų sakė, kad jų vyriausybėse auga nerimas.

Jų nuomone, D. Trumpo sugrįžimas gali reikšti ne tik pagalbos Ukrainai nutraukimą, bet ir „JAV atitolimą nuo Europos bei NATO sugriovimą“.

„Europoje labai baiminamasi, kad antrasis D. Trumpo prezidentavimas lems faktinį Jungtinių Valstijų pasitraukimą iš NATO“, - sakė buvęs Šiaurės Atlanto aljanso jungtinių ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas 2009-2013 m. Jamesas Stavridis.

Kai kurie diplomatai rengia „piligrimines keliones“ pas D. Trumpo bendražygius, Suomijos ambasadorius Mikko Hautala tiesiogiai kreipėsi į buvusį prezidentą ir bandė jį įtikinti Suomijos svarba Šiaurės Atlanto aljansui, rašo laikraštis, praneša Dialog.ua. 

NYT teigimu, šalys, kurios yra „labiausiai pažeidžiamos Rusijos puolimo“, bandys pelnyti D. Trumpo palankumą didindamos JAV ginklų užsakymus arba simboliniais žingsniais, kuriais siekiama jį palenkti.

 

Pasak laikraščio, keli buvę ir esami diplomatai perspėjo savo vyriausybes, kad D. Trumpas, jei grįš į prezidento postą, gali ne tik atsisakyti karinės pagalbos Ukrainai, bet ir apskritai palikti Europą be JAV karinių pajėgų. 

Pažymėtina, kad D. Trumpas savo prezidentavimo laikotarpiu ne kartą kritikavo NATO nares už tai, kad jos esą per mažai moka į Aljanso iždą. Pavyzdžiui, 2019 m. jis ragino sąjungininkes padvigubinti savo įmokų į bloko biudžetą dydį – nuo 2 proc. kiekvienos šalies BVP iki 4 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(16)
(-4)

Komentarai (3)