„Pigus ir masinis.“ Ką gali naujas Ukrainos dronas-kamikadzė „Kosa“ (Video)  ()

Kompanijos „Terminal Autonomy“ Ukrainoje sukurtas fanerinis dronas žymimas AQ-400. Ukrainiečiai jį vadins „Kosa“, bet tarptautinėje erdvėje jis tikriausiai bus vadinamas anglišku žodžiu „Scythe“ („Dalgis“). Bent jau dabar šis dronas taip pristatomas. Bet kuriuo atveju, tikimasi, kad tai bus tarsi pigesnis, paprastesnis „Shahed-136“ analogas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

AQ-400 „Kosa“ korpusas yra pagamintas iš paprastos baldinės faneros, o elektroniniai komponentai buvo įsigyti iš Vokietijos ir Jungtinės Karalystės. „Kosa“ dronai bus gaminami Ukrainoje, įtraukiant vietinę pramonę ir darbininkus. Šiame drone yra iki 42 kilogramų sverianti termobarinė galvutė, kuri irgi gaminama Ukrainoje. Jis taip pat gali nešti porą 122 mm artilerijos sviedinių.

„Kosa“ gali nuskristi apie 750–900 kilometrų, priklausomai nuo krovinio sunkumo. Neblogai kaip vos 15 tūkstančių dolerių kainuojančiam dronui. „Shahed-136“, aišku, yra sudėtingesnis, pažangesnis, bet irgi turi apie 40 kg kovinę galvutę ir kainuoja ​​20-50 tūkstančių dolerių.

„Terminal Autonomy“ užsibrėžė tikslą padidinti pigių dronų gamybą. Dabartinėmis sąlygomis įmonė gali pagaminti apie 50 AQ-400 dronų per mėnesį, tačiau netrukus šis skaičius padidės iki 500, o vėliau - dar labiau. „Mūsų tikslas yra pagaminti 1000 dronų kiekvieną mėnesį, bet jūs suprantate, kad padidinti gamybos apimtis per vieną ketvirtį yra nerealu“, – sakė vienas iš „Terminal Autonomy“ įkūrėjų Francisco Serra-Martinsas.

Aviacijos ekspertas Valerijus Romanenko pabrėžia, kad savižudis dronas turi būti ne  tik pigus, bet ir geras. „Jeigu mes paleisime į orą nebaigtas versijas, rusai iš tikrųjų daugumą mūsų dronų numuš“, – aiškina jis.

 

Kreiserinis „Kosa“ greitis - 144 km/val., maksimalus - 200 km/val. Tiesa, „Shahed“ yra daug galingesnis (vėlgi - ir daug brangesnis) dronas. Bet kuriuo atveju, AQ-400 galės sėkmingai taikytis į įvairius karinius objektus. Tikimasi, kad tokie dronai tiesiog savo skaičiumi nustelbs rusų oro gynybą.

Turbūt geriausia tai, kad AQ-400 yra pigus ir jau gaminamas. Fanerinė konstrukcija neatrodo ypatingai, bet dronui-kamikadzei ji puikiai tinka. Vien pats faktas, kad Ukraina turi galimybių smogti Rusijai 750 km nuotolio smūgius, turėtų gąsdinti okupantus - vietų, kur jie gali jaustis saugūs, nėra daug.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()