10 000 000 000 000! Brangiau nei karas Ukrainoje ar COVID-19 pandemija. Monstrinis įvykis  ()

Agentūros analitikai svarstė du galimos įvykių raidos scenarijus. Pirmasis – Kinijos invazija į Taivaną su vėlesniu JAV įsikišimu, antrasis – salos prekybos blokada.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galimas karas dėl Taivano pasaulio ekonomikai gali kainuoti 10 trilijonų dolerių arba maždaug 10 % pasaulio BVP. Tai daugiau nei nuostoliai dėl karo Ukrainoje, COVID-19 pandemijos ir pasaulinės finansų krizės. Tokius duomenis pateikia agentūros „Bloomberg“ analitikai.

„Didėjanti Kinijos ekonominė ir karinė galia, stiprėjantis Taivano nacionalinės tapatybės jausmas, nestabilūs Pekino ir Vašingtono santykiai sukuria visas sąlygas krizei“, – rašo leidinio autoriai.

Teigiama, kad įtampa dėl Taivano kiek atslūgo lapkritį vykusiame JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos lyderio Xi Jinpingo viršūnių susitikime, kuris pažadėjo imtis „draugiškų“ žingsnių šia kryptimi. Tačiau daugelis analitikų neabejoja neišvengiamos Kinijos invazijos į Taivaną tikimybe, rašo „Bloomberg“.

Publikacijoje ekspertai svarstė du scenarijus – Kinijos invaziją į Taivaną, tokiu atveju į konfliktą įsitrauktų JAV, ir salos prekybos blokadą.

Pirmuoju atveju buvo įvardytos šios pasekmės:

  • 100 % sumažėtų prekyba su Taivanu;
  • Taivano BVP sumažėtų 40 %, Kinijos BVP 16,7 %, JAV BVP 6,7 %;
  • pasaulio BVP sumažėtų 10,2 %, o labiausiai nukentės Rytų Azijos šalys, ypač Pietų Korėja ir Japonija.

Analitikai pabrėžia, kad gana didelį procentą Kinijos nuostolių lemia atsijungimas nuo pagrindinių prekybos partnerių ir prieigos prie pažangių puslaidininkių trūkumas. Tuo pačiu metu JAV nuostoliai daugiausia susiję su „Apple“ priklausomybe nuo Azijos elektronikos tiekimo grandinės.

 

Salos blokada gresia tokiomis pasekmėmis:

  • Taivano BVP sumažėtų 12,2 %, Kinijos – 8,9 %, JAV – 3,3 %;
  • pasaulio BVP sumažėtų 5 %.

Bet kuriuo atveju pagrindinė problema bus Taivane pagamintų lustų ir puslaidininkių praradimas. Analitikai atkreipė dėmesį į 20 didžiausių „Taiwan Semiconductor Manufacturing“ klientų rinkos kapitalizaciją, kuri siekia 7,4 trilijono dolerių. Be to, reikia pažymėti, kad salos blokada sutrikdys jūrų eismą Taivano sąsiauriu, kuris yra vienas judriausių jūrų kelių pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()