Nr.1 F-16 taikinys – rusų A-50. „Jie jų turi mažiau nei 10 ir kiekvienas brangesnis nei auksas“ (Video)  ()

Rusų karo apžvalgininkas Andrejus Mitrofanovas, žinoma, daugiausia užsiima propaganda ir rusų raminimu. Bet kai kurios jo įžvalgos iš tikrųjų yra gana įdomios, nes jos parodo, dėl ko nerimauja Rusija. Pavyzdžiui, jau visai greitai Ukrainoje pasirodys keli F-16 naikintuvai. Rusams tai kelia nerimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lenkų puslapis Tech.wp.pl peržvelgė Andrejaus Mitrofanovo komentarus apie F-16 Ukrainoje ir nustatė, kad rusai supranta, kad Ukraina gaus nedaug naikintuvų ir karo eigos jie nepakeis. Tai, beje, yra tiesa. Niekas kitaip ir nesakė. Naikintuvų nebus tiek daug, kad jie nulemtų karo baigtį. Bet šį tą jie tikrai gali nuveikti.

Mitrofanovas baiminasi, kad F-16 taikysis į rusų ankstyvojo perspėjimo lėktuvus A-50, kurie be baimės ir rimtesnės apsaugos skraido Rusijos ir Baltarusijos oro erdvėje. Tai yra tarsi didelė radaro stotis danguje ir rusams šie lėktuvai padeda rengti raketų atakas Ukrainoje, ieškoti oro gynybos sistemų, sekti ukrainiečių lėktuvų judėjimą. Iki šiol didžiausia grėsmė A-50 lėktuvams buvo vietiniai baltarusių ir rusų aktyvistai. Dabar jie turės bijoti ir F-16.

F-16 naikintuvo paleista AIM-120 AMRAAM raketa gali nulėkti ir 100 km. Taigi, A-50 turės ko bijoti ir už Ukrainos oro erdvės ribų.

Ukraina turi gerą oro gynybos sistemą ir ji tik stiprėja. Dėl to rusų lėktuvai virš okupuotų teritorijų dažnai skraido labai žemai ir yra, galima sakyti, akli. A-50 skraido daug toliau, bet ir aukščiau ir stebi situaciją. Nustato oro gynybos sistemų vietas, pastebi ukrainiečių lėktuvus, raketas. Rusijai būtų daug sunkiau planuoti aviacijos operacijas Ukrainoje ir anksti pastebėti Ukrainos sparnuotųjų raketų atakas (pavyzdžiui, prieš Krymo tiltą ar Juodosios jūros laivyną), jei ji neturėtų A-50. Ukrainos sparnuotosios raketos, tokios kaip „Storm Shadow“, yra paleidžiamos nuo lėktuvų, kuriuos A-50 gali pastebėti jiems vos pakilus.

 

„Beriev A-50“ pirmam skrydžiui pakilo 1978 metais, tarnybą pradėjo 1985-aisiais. Šis lėktuvas yra tik „Il-76“ su galinga radaro įranga, galinčia stebėti orlaivius (lėktuvus, sparnuotasias raketas) 230-250 km atstumu. Vienu metu A-50 gali stebėti 150 taikinių ir perduoti informaciją apie juos dešimčiai kartu dirbančių lėktuvų. Pavyzdžiui, A-50 gali nurodyti naikintuvams, kad ukrainiečių lėktuvai kyla jų pasitikti. Arba kad veikia oro gynybos sistema. Arba kad link nelegalaus tilto skrenda sparnuotosios raketos. Iš viso pagaminta mažiau nei 40 tokių lėktuvų, Rusija dabar aktyviai naudoja gal 10-16. Kai kurie šaltiniai nurodo, kad Rusija dabar turi mažiau nei 10 veikiančių A-50. Jie taip pat tarnauja Indijos oro pajėgose.

 

Jei Ukrainos F-16 sumedžios bent vieną A-50, tai bus didžiulis smūgis Rusijos karo aviacijos galimybėms veikti Ukrainoje. Tik lengva nebus, nes A-50 gali pastebėti link jo artėjančius naikintuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(75)
(3)
(72)

Komentarai ()