Mėgstamas Ukrainos laimikis. Rusijoje greitai gali nebelikti populiaraus ginklo  ()

Atsižvelgiant į Rusijos technikos naikinimo tempus Ukrainoje, po dvejų ar trejų metų Rusijai gali pritrūkti pėstininkų kovos mašinų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Forbes“ rašo, kad Rusijos pajėgos Ukrainoje dabar praranda tiek BMP kovinių mašinų, kiek Rusijos pramonė sugeba pagaminti arba ištraukti iš ilgalaikio saugojimo aikštelių.

„BMP, labiau nei tankai, yra Rusijos mechanizuoto karo darbiniai arkliai. Jie veža pėstininkus į mūšį, palaiko juos išsilaipinimo metu ir evakuoja išgyvenusius, jei jie yra priversti trauktis. Nenuostabu, kad 2022 metais Carnegie fondo analitikas Michaelas Kofmanas rašė įtariantis, kad „pagrindinis Rusijos šarvuočių trūkumas yra ne tankuose, o BMP“, rašoma straipsnyje.

Pažymima, kad karo pradžioje Rusija turėjo apie 4000 BMP-1, BMP-2 ir BMP-3 mašinų. Tačiau per 23 mėnesius kovų Rusija neteko apie dviejų tūkstančių BMP. Po tūkstantį per metus. Dažniausiai, aišku, su įgula. Tai nereiškia, kad Rusijai liko tik 2000 tokių mašinų. Bet net skubėdama Rusijos karo pramonė sugeba pagaminti ar iš saugyklų ištraukti maždaug tiek pat BMP. Tai yra, jų gamybos ir paruošimo tempai sutampa su naikinimo. O atsargos ilgalaikio saugojimo aikštelėse kada nors baigsis. Ypač dėl to, kad kai kurios dešimtmečius sandėliuojamos mašinos tinka tik atsarginėms dalims.

 

Per metus Rusija pagamina apie 400 BMP-3. Dar 600 senesnių tipų BMP Rusija ištraukia iš ilgalaikio saugojimo aikštelių.

Apie BMP-3 kalbama kaip apie kažkokį naują ginklą. Tai - sovietinė pėstininkų kovos mašina, tarnaujanti nuo 1987 metų. Ji buvo naudojama abiejuose Čečėnijos karuose. Tai - maždaug 19 tonų vikšrinis šarvuotis, turintis 3 žmonių įgulą ir talpinantis dar 7-9 karius. Dažniausiai BMP-3 yra ginkluotas 100 mm automatine patranka, turi prieštankinių raketų, kulkosvaidžių. BMP-3 iš tikrųjų yra gausiai ginkluota pėstininkų kovos mašina, bet ją labai myli ukrainiečių dronai. O aliumininiai BMP šarvai labai myli ukrainiečių dronus.

 

Pėstininkų kovos mašinos šiuolaikinėje karyboje yra labai svarbios. Jų visada yra daugiau nei tankų, jos į šturmo operacijas lydi (ar veža) pėstininkus. Sunku įsivaizduoti, kad Rusijai tokie BMP naikinimo tempai nekeltų nerimo.

 

(118)
(4)
(114)

Komentarai ()