Kovinės katės. Ukraina į kovą su Rusija meta naują ginklą (Foto, Video)  ()

Katės padeda Ukrainos kariams susidoroti su stresu, taip pat gaudo peles apkasuose, padeda jų šeimininkams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kariai kariauja naudodami kulkas, sviedinius ir raketas, bet katės taip pat padeda Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms vykdyti kovines operacijas. Apie tai pranešė leidinys „Politico“.

Kaip rašoma straipsnyje, Ukrainos socialiniuose tinkluose dažnai galima pamatyti nuotraukas, kuriose katės padeda kariams kaip emocinė parama, savo pūkuotu mielumu pritraukia aukas kariuomenei ir kovoja su įsibrovėliais – šiuo atveju pelėmis.

Ukrainos kariuomenės pozicijose katės dažniausiai pasirodo iš gretimų kaimų ar karo draskomų miestų. Savininkų palikti augintiniai ieško apsaugos nuo nuolatinių apšaudymų, dronų smūgių ir minų laukų.

„Kai tas išsigandęs padaras ateina pas tave apsisaugoti, kaip tu gali pasakyti ne? Mes esame stiprūs, todėl saugome silpnesnes būtybes, kurios atsidūrė tokiose pat sunkiose situacijose kaip ir mes, vien dėl to, kad mūsų žemėje atsirado rusai", – aiškino Oleksandras Jabčenka, Ukrainos kariuomenės karo medikas.

Katės ir kiti gyvūnai guodžia Ukrainos karius.

„Vieni juos pasiima sau ir parsineša namo, kiti palieka apkasuose ir net rotacijos metu perduoda kitiems daliniams“, – sakė Tavrijos regiono gynybos pajėgų Jungtinio spaudos centro atstovas Oleksandras Štupunas.

Katės taip pat kariauja su pelėmis, kurios klajoja apkasuose ir trukdo mūsų gynėjams – griaužia „Starlink“ palydovinius kabelius ir automobilių laidus, naikina maisto atsargas ir karinę įrangą ir net griaužia miegančių karių pirštus.

„Jei mūsų apkasuose gyvena katės, pelės beveik visada bus atokiau“, – sakė Jabčenka.

Katinas Syrskis

Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis netgi turi savo bendrapavardę katę. Ukrainos kariuomenės karininkas ir katės „generolo“ savininkas Romanas Sinicynas tvirtina, kad šis vardas buvo atsitiktinis.

„Jis gavo tokį vardą, nes mėgsta sūrį. Žinoma, katė tokiu pačiu vardu kaip ir mūsų generolas jau tapo kariniu pokštu“, – sakė Sinicynas.

 

Karininkas sutiko katiną Syrskį kovinės misijos metu netoli fronto esančiame kaime, kur kariai visą mėnesį gyveno apleistame, pelių užkrėstame name.

„Dauguma vietos gyventojų evakuojosi, o katės liko vienos. Sugavome Syrskį ir įkalbėjome jį pasilikti su mumis. Jis padėjo išspręsti mūsų problemą su pelėmis“, – pasakojo Sinicynas.

Katinas Šaibykas

Ukrainos karininkas Oleksandras Liašukas tapo katino Šaibykas, vieno iš keturių benamių kačiukų, gyvenusių jo padalinyje Pietų fronte, savininku 2022 m.

 

„Šaibykas yra labai charizmatiškas. Darėsi šalta, todėl vieną naktį pasiėmiau jį su savimi į miegmaišį. Tada ir pamilau šį katiną. Jis ne tik geriausias mano draugas, bet ir sūnus", – sakė jis.

Liašukas savo katiną apibūdina kaip idealų medžiotoją.

„Vieną kartą buvome vienoje vietoje miške ir per dieną jis pagavo 11 pelių. Kartais į mano miegmaišį įneša pelių“, – gyrėsi jis.

 

Nepaisant jų ryšio, Šaibykas išlieka laisvu katinu, tačiau visada grįžta pas Liašuką. Birželio mėnesį jis dingo 18 dienų, kol Ukrainos kariai jį rado už kelių kilometrų nuo šeimininko.

„Jam tiesiog reikėjo šiek tiek meilės. Aš tai vadinu pertrauka“, - sakė Liašukas.

Katė Karolina

Oleksandras Jabčenka sako, kad niekada nebuvo kačių mylėtojas. Tačiau situacija pasikeitė prieš dvejus metus – tą dieną, kai jis susitiko su Karolina, kuri pasirodė jo padalinyje Donecko srities Serebrjankos kaime.

„Vieną dieną Karolina užšoko ant mūsų lovos, nors jai to daryti neleido. Pradėjome keiktis. Bet staiga ji pradėjo gimdyti. Taip gavome šešių kačių šeimą“, – pasakojo Jabčenka.

Rotacijos metu Karolina ir jos kačiukai persikėlė į Jabčenkos padalinį, kol buvo pakankamai suaugę, kad galėtų būti priglausti kitų žmonių.

„Greitai suradome jiems gyvenamąją vietą. Tačiau Karolina ir jos baltas kačiukas Honoras liko pas mane. Nuvežiau juos į Lvivą, į gimtąjį miestą. Mama taip džiaugėsi, kad turi dvi fronto kates“, – pasakojo karys medikas.

Katinas Herichas

Skirtingai nuo fronto benamių, Heraldas, žinomas kaip Herichas, yra kačių aristokratas. Kai tik Rusija įsiveržė, Herichas, škotų nulėpausis, prisijungė prie savo šeimininko Kyrylo Liukovo, Serhijaus Prytulos labdaros fondo karinio koordinatoriaus, kuris tiekė atsargas į fronto linijas.

 

Herichas į frontą ėjo daugiau nei 20 kartų.

„Jis kiekvieną kartą buvo žvaigždė, ir tiek daug kovotojų ateidavo pas mus jo paglostyti ir su juo nusifotografuoti“, – sakė Liukovas.

Kaip ir Syrskis, Herichas naudojasi savo interneto šlove, kad padėtų Ukrainos kariuomenei, vykdant kampaniją, kurios metu buvo surinkta keletas milijonų grivinų, skirtų kariuomenei pirkti automobilius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(93)
(0)
(93)

Komentarai ()