800 000 000 naudotojų. Trojos arklys pasaulyje Nr. 1 – „Telegram“. Visi galai veda į Kremlių  (1)

Populiarus socialinis tinklas „Telegram“ nėra toks jau „super“ patikimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios socialinis tinklas „Telegram“ įgijo didelę įtaką Ukrainos auditorijai. Per mėnesį nuo 2022 m. vasario 24 d. programėlę parsisiuntė beveik milijonas vartotojų. Šiandien „Telegram“ naudojasi 88 proc. ukrainiečių. Šiandien jis naudojamas naujienoms, perspėjimams apie raketas, artėjančias prie Ukrainos, savanorių susibūrimams ir prieigai prie necenzūruotos informacijos iš mūšio lauko kiekviename telefone, praneša LB.ua.

Ar visaverčio karo kontekste pagrįsta pasitikėti patogia, bet su šalimi agresore susijusia priemone?

Uždaras „MTProto“ šifravimo protokolas, abejotina „Telegram“ jurisdikcija, tamsi jos finansavimo istorija ir socialinio tinklo vadovų ryšiai su Rusija – visa tai verčia abejoti oficialių „Telegram“ administracijos pareiškimų apie „super patikimą“ socialinį tinklą tikrumu.

Savo srauto perdavimo tinklams „Telegram“ naudoja tik Rusijos kilmės bendroves. Tinklo duomenų srautas (dar vadinamas duomenų srautu arba tiesiog srautu) – tai duomenų kiekis, kuris per tam tikrą laiką persiunčiamas tinklu. Bet kuri programa, kurią naudojame internete (pvz., „Telegram“), kad tinkamai veiktų, turi siųsti duomenų paketus tinklu. Tinklo administratoriai gali kontroliuoti duomenų srautą nustatydami prioritetus arba stebėdami (matuodami jo apimtį ir duomenų tipus).

Šiam tikslui „Telegram“ naudoja dviejų bendrovių – RETN ir „GlobalNet LLC“ – paslaugas. Abi jos yra rusiškos kilmės.

 

Naudotis „Telegram“ karo zonoje reiškia suteikti rusams prieigą prie jūsų geografinės padėties, daugialypės terpės ir susirašinėjimo istorijos, net ištrintos. Tai patvirtina patys rusai. Pavyzdžiui, 2023 m. pabaigoje vienas iš pagrindinių Rusijos televizijos kanalų parodė reportažą, kuriame gyrėsi, kad Rusijos saugumo pajėgos turi prieigą prie ištrintų sulaikytų ukrainiečių „Telegram“ susirašinėjimų.

O tai, kad „Telegram“, kaip ir „Vkontakte“, yra socialinis tinklas, kuriuo Rusijos vadovybė oficialiai leido naudotis savo kariškiams, yra labai iškalbingas faktas.

Visa tai kelia klausimą, ar Kremlius 800 mln. vartotojų turinčią susirašinėjimo programėlę panaudos kaip įrankį savo kare prieš Ukrainą. O vėliau – pasauliniame hibridiniame kare prieš Vakarus, įgyvendindamas bolševikinę ideologiją „sukelsime pasaulinį gaisrą“.

 

Ukrainos kibernetinių specialistų bendruomenė DC8044 neseniai paskelbė, kad iš „Telegram“ pereina į kitą platformą dėl abejotinos žinučių siuntėjo jurisdikcijos ir ryšių su Kremliumi.

Ukrainos prezidentas, Ukrainos oro pajėgos, Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba, Ukrainos gynybos žvalgyba, Strateginių komunikacijų centras ICIP ir kitos vyriausybinės organizacijos pradėjo kurti savo kanalus „WhatsApp“ ir kituose ištekliuose.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(3)
(50)

Komentarai (1)