Skandalinga žinia. 26 iš 100 Ukrainos „Leopard 2“ yra prarasti. Likusieji nėra suremontuoti  ()

Amerikiečių profesorius Stevenas Beadle'as kritikavo vakarietiškus ginklus, kuriuos Kijevas jau gavo arba turės ateityje. Jo nuomone, šis ginklas yra bejėgis galingos rusų gynybos linijos sąlygomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kariuomenė iš Vakarų partnerių gavo šarvuočių partiją, kurios dalis yra negrįžtamai prarasta, o kai kurių negalima suremontuoti. Šių šarvuočių, kaip ir kitos technikos, naudojimas mūšio lauke parodė, kad Ukrainos karo sąlygomis su jos galimybėmis ne viskas gerai. Situacija dėl ginklų, pateiktų Ukrainai kontrpuolimui 2023 metais, aptaria Kolumbijos universiteto profesorius Stephenas Biddle savo straipsnyje.

Stephenas Biddle išanalizavo ginklus, kuriuos Vakarų šalys suteikė Ukrainai 2022–2023 m., taip pat naikintuvus F-16, kurie pasieks šalį 2024 m. Po to jis padarė išvadą apie „Leopard 2“ tankų, kurie aktyviai dalyvavo puolimo operacijose, pajėgumus, tačiau nepadėjo ginkluotosioms pajėgoms prasibrauti per Rusijos ginkluotųjų pajėgų gynybos liniją.

Straipsnyje nurodoma, kad Ukraina iš tankų koalicijos gavo apie 100 tankų „Leopard 2“ (be jų yra ir amerikiečių tankai „Abrams“). Per 2023 m. vasaros puolimą buvo prarasti 26 „Leopard“.

Tam tikras skaičius – neveikiantys, nes reikalauja remonto ir priežiūros (skaičius nenurodytas).

Kartu profesorius aiškino, kad tankais buvo pralaužta galinga Rusijos ginkluotųjų pajėgų gynybos linija, kurią priešas sugebėjo nutiesti iki 2023 metų vasaros. Tačiau vokiški tanaki neatnešė sėkmės, nes turėjo veikti „glaudžiai derinant jungtines pajėgas su pėstininkais, artilerija ir inžinieriais“. Pasak Biddle, tokio derinimo nebuvo. Tuo pačiu jų darbą turi užtikrinti tam tikra specializuota infrastruktūra. Infrastruktūra Ukrainoje taip pat nebuvo sukurta.

 

„Prastai remiamia „Leopard 2“ surengė pirmąsias vasaros atakas, bet padarė mažai pažangos“, – sakė Biddle.

Straipsnyje nurodoma, kad kiti Vakarų ginklai taip pat nelabai prisidėjo (arba prisidės) prie pranašumo Ukrainai įgijimo:

  • ATACMS ir HIMARS raketos skrenda pagal GPS signalą ir rusai išmoko jas neutralizuoti;
  • Lėktuvai F-16 yra geresni nei Ukrainos MiG ir Suchoi, tačiau tai 50 metų senumo technologija, todėl tai irgi nėra technologinis proveržis.

Pabaigoje autorius išvardijo keliolika karinių kampanijų, kurias XX amžiaus antroje pusėje vykdė JAV, Izraelis, Prancūzija, Didžioji Britanija ir kt. Daugeliui jų pasisekė tik tada, kai priešas turėjo silpną gynybą, ko šiandien nėra Ukrainos kare.

 

„Ukrainos perspektyvos labai priklauso nuo būsimos Vakarų pagalbos, tačiau net ir toliau teikiant pagalbą konfliktas, tikėtina, dar ilgai išliks išsekinimo karu, nebent Rusija nustos kariauti arba neįvyks perversmas Maskvoje. Todėl Ukrainos sėkmė pareikalaus kantrybės – reikia nusiteikti ilgam ir sunkiam karui“.

Stephenas Biddle yra Kolumbijos universiteto tarptautinių santykių ir viešųjų ryšių profesorius, Arnoldo A. Salzmano karo ir taikos studijų instituto narys, dirbęs JAV Gynybos departamento Gynybos politikos valdyboje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(8)
(6)

Komentarai ()