Šiaurėje atgyja karo monstras. Skubiai aktyvuojamas karo režimas  ()

Suomija tapo orientaciniu pavyzdžiu visoms Europos šalims. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomija greitai pervedė savo ekonomiką karo reikmėms ir dabar pagamina 5 kartus daugiau artilerijos šaudmenų nei iki 2022 m.

Suomija tapo orientaciniu pavyzdžiu visoms Europos šalims. 

Suomijos tarptautinių santykių instituto mokslininkė Minna Olander savo „Twitter“ puslapyje paaiškino, kaip Suomija tai pasiekė per gana trumpą laiką. Suomijoje yra toks dalykas kaip „gamybos pajėgumų rezervavimo sutartys“.

Tai reiškia, kad įmonės veikia savo nuožiūra, tačiau esant reikalui, kariuomenės reikalavimu, jos yra įpareigotos skirti savo pajėgumus karinei gamybai. Tai taikoma ne tik karinėms, bet ir civilinėms įmonėms. Taip sakant, karo laikų ekonomika yra už minimalų atlyginimą. Suomija savo sandėlių papildymo darbus pradėjo 2022 m. pavasarį. Būtent tada Suomijos gynybos pajėgos už tai gavo pirmąsias vyriausybės išmokas.

„Laimei, mes pabudome daug anksčiau nei dauguma kitų Europos šalių“, – sako vienas logistikos vadovas.

Iki 2023 metų balandžio Suomija niekada nebuvo NATO narė ir žinojo, kad gali pasikliauti tik savimi. Šiandien Suomija pagamina 5 kartus daugiau artilerijos amunicijos nei iki 2022 m.

 

Tačiau gamybos pajėgumai dar nepasiekė maksimumo. Suomija nori padvigubinti dabartinę gamybą. Kitas šios sparčios gamybos plėtros raktas: Suomija iš anksto pirko ir sandėliavo visas reikalingas žaliavas, jei tektų smarkiai padidinti gamybą.

Dabar jai nebereikia blaškytis po pasaulį ir domėtis, kur gauti parako. Apdairu. Suomija niekada neatskleidžia, ką ir kiek tiekia Ukrainai. Šalis rems Ukrainą ilgus metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(179)
(5)
(174)

Komentarai ()