F-35 yra neįmanoma svajonė. Pasaulio šalys gręžiasi į Kinijos naikintuvus FC-31  ()

Kol kas JAV atsisako parduoti F-35 Saudo Arabijai, o tai gali atverti kelią Kinijos FC-31, nes Pekinas nori parduoti savo lėktuvus Artimųjų Rytų šalims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikietiško slaptojo naikintuvo F-35 „Lightning II“ įsigijimas Artimųjų Rytų šalims, išskyrus Izraelį, lieka neįmanoma svajone. Tuo pačiu metu Kinija ėmėsi veiksmų, kad užpildytų šią spragą ir padėtų šalims lokalizuoti gynybos gamybą, pasiūlydama savo naujausią slaptą orlaivį FC-31 (J-31) „Shenyang“, rašo „The Eurasian Times“.

Saudo Arabijai stengiantis lokalizuoti karinius pirkimus, pirmaujantys Kinijos gynybos produktai, įskaitant naikintuvus, dronus ir šarvuočius, sulaukė didelio susidomėjimo 2024 m. Pasaulio gynybos parodoje Rijade (WDS).

Faktas yra tas, kad iš Artimųjų Rytų šalių tik Izraelis yra šiuolaikinių F-35 savininkas. O atsižvelgiant į gana sudėtingus Saudo Arabijos santykius su JAV ginklų sistemų ir ypač kovinių lėktuvų pirkimo kontekste, Rijadas iki 2030 metų nori padidinti gynybos įrangos lokalizaciją bent iki 50 procentų. O Kinijos ginklų gamintojai galės teikti technologijų perdavimą, kad padėtų lokalizuoti gamybą.

Tai liudija faktas, kad didžiausią plotą WDS 2024 parodoje užima Kinijos gynybos įmonės – taip yra dėl to, kad Rijade pristatoma karinė produkcija iš daugiau nei 75 pasaulio šalių.

Kinijos FC-31 nėra F-35

 

„Faktas, kad kol JAV atidėlioja F-35 pardavimą, gali atsiverti kelias Kinijos FC-31, nes Pekinas nori parduoti šį naikintuvą, skirtą oro paramai ir oro smūgiams prieš antžeminius taikinius“, – teigia straipsnio autoriai.

Kai kurie ekspertai teigia, kad Kinijos naikintuvo savybės „neprilygsta“ F-35. FC-31 neturi vertikalaus kilimo ir tūpimo galimybių kaip F-35B. Be to, Kinijos orlaiviai yra prastesni aviacijos elektronikos ir ginklų atžvilgiu.

Kita vertus, stebėtojai pastebi stulbinančius panašumus tarp FC-31 ir amerikietiškojo F-35. Kinų naikintuvo plokščia uodega ir du varikliai, atrodo, pasiskolinti iš F-22, o priekinė dalis primena F-35. Ir tai nenuostabu, pabrėžia ekspertai, nes, pasak amerikiečių, Kinijos kibernetiniai įsilaužėliai pavogė svarbiausias daugelio amerikiečių ginklų sistemų, įskaitant F-35, specifikacijas ir technines detales.

 

„Nors FC-31 šiuo metu nenaudojamas Kinijos oro pajėgose, panašu, kad gamintojas deda visas pastangas, kad pasiūlytų jį Kinijos kariuomenei. Bendrovės teigimu, naujausios pastangos yra dalis plano, leidžiančio FC-31 aptarnaus dvi rinkas: vidaus ir tarptautines“, – apibendrino stebėtojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(25)
(-15)

Komentarai ()