„Tankai, kurių neturėjo būti.“ Į kovą metė šarvuočius, kurie neturėjo pasirodyti Ukrainoje (Video)  ()

Rusijos gynybos ministerija paskelbė naują propagandinę medžiagą, kurioje pristatomi į Ukrainą siunčiami tankai. Į Ukrainą, pasirodo, keliauja ir T-90S – pagrindinis kovos tankas, kuris iš pradžių buvo sukurtas eksportui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

T-90 yra modernių pagrindinių kovinių tankų šeima, gaminama Rusijoje nuo 1992 metų. T-90 buvo sukurtas pakeisti T-72, bet, aišku, nieko jis nepakeitė. T-90M „Proryv“, kartais pašaipiai vadinamas „Putino pasididžiavimu“, techniškai yra moderniausias tankas Rusijos pajėgose, nes „Armata“ tiesiog neegzistuoja.

Yra kelios T-90 versijos. T-90S buvo sukurta specialiai eksportui – Indijai, Turkmėnistanui ir Alžyrui, kitoms T-90 susidomėjusioms šalims. Tačiau 2023 metais šios eksportinės versijos pasirodė Ukrainoje. Ir dabar jų daugėja. Kažin, ar tai tik nereiškia, kad rusams trūksta tankų. 

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos skaičiavimais, Rusija Ukrainoje neteko bent 2600 tankų. Kiti šaltiniai nurodo, kad Rusija tikrai neteko daugiau nei 3000 tankų. Rusija giriasi, kad gamina tankus greitai, bet tiesa yra ta, kad daug šarvuočių dabar traukiami iš ilgalaikio saugojimo aikštelių. T-90S tankai, kuriuos Rusija meta į Ukrainą, greičiausiai buvo pagaminti kitoms šalims, bet Rusija neturi kitos išeities ir naudoja juos pati. Gal vėluoja užsakymai? Yra ir kita versija – kai kurie analitikai teigia, kad tų tankų dėl defektų galėjo atsisakyti patys pirkėjai.

 

T-90 tankai turi būti modernūs ir šiuolaikiški, su aktyvia šarvų apsauga, elektroninės karybos sistemomis ir viskuo, ką Rusijos karo pramonė gali pasiūlyti geriausio. Bet ir šie tankai nuo dronų ginasi narvais. Jie, beje, nepadeda, nes dronai yra labai manevringi ir neria po tomis grotomis.

 

Ukrainoje buvo sunaikinti mažiausiai du T-90S. Tiesa, nereikėtų nuvertinti šių tankų. T-90S turi galingą 125 mm pabūklą ir galingą 750 kW variklį. Jie taip pat gali turėti savigynos sistemą Tšu-1 – tai yra IR spindulių įranga, apakinanti kai kurias prieštankines raketas (ją turi ne visi T-90S). Dinaminė šarvų apsauga „Kontakt-5“ taip pat turi apsaugoti T-90S nuo visiško sunaikinimo. Be to, T-90 tankai Ukrainoje vis dažniau pastebimi su trikdžių generatoriais, kurie turi sutrikdyti dronus. Tiesa, pastaroji technologija yra nuodas, kuriam ukrainiečiai jau rado priešnuodžių – Ukrainos gynėjų dronai mato tas elektroninės karybos sistemas ir vis tiek sėkmingai neria daužyti rusų šarvų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(84)
(4)
(80)

Komentarai ()