„Paaiškėjo visa tiesa.“ Didelis karinis indėlis iš mažos šalies (Video)  ()

Pernai į Ukrainą atkeliavo 20 tokio tipo transporto priemonių, tačiau patį pervežimą gaubė paslaptis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti šarvuotasis transporteris „Valuk“, kurį naudojo vienas iš Ukrainos karių. Kaip ten atsirado tokio tipo mašinos ir kokios jų savybės?

„Valuk“ yra šarvuočiai, pagaminti pagal Austrijos „Pandur“ transporto priemonių licenciją Slovėnijos kariuomenės reikmėms. Pernai į Ukrainą atkeliavo 20 tokio tipo transporto priemonių, tačiau patį pervežimą gaubė paslaptis. Informacija apie tai viešojoje erdvėje pasirodė tik tuomet, kai visi parengti šarvuočiai atsidūrė Ukrainos karių rankose. Per pastaruosius kelis mėnesius nebuvo paskelbta jokios medžiagos, patvirtinančios Slovėnijos šarvuočių dalyvavimą kare, tačiau naujausi filmuoti vaizdai rodo, kad jie vis dar padeda atremti įsibrovėlius.

Slovėniškos mašinos, sveriančios maždaug 12 tonų, leidžia ekipažui išvystyti iki 100 km/val. greitį. Jų nuvažiuojamas atstumas taip pat gana didelis – iki 700 km (nors sunkesnėmis lauko sąlygomis pastebimai sumažėja). „Valuk“ transporteriai leidžia įveikti vertikalias kliūtis iki 0,5 m ir vandens telkinius iki 1,2 m gylio.

 

Standartiniai šarvai užtikrina visapusišką apsaugą nuo 7,62 mm kulkų ir papildomai nuo 12,7 mm kulkų priekinėje srityje. Tačiau ją galima išplėsti, kad būtų teikiama visapusė pagalba aukštesniu lygiu. Čia taip pat naudojama NBC apsaugos sistema (branduolinė, biologinė ir cheminė) bei automatinė gaisro aptikimo ir gesinimo sistema salone, o įgula papildomai apsaugota nuo prieštankinių minų.

Šarvuotieji transporteriai „Valuk“ taip pat turi įrangą, leidžiančią pulti priešą. Konstruktoriai suplanavo įrengti 12,7 mm kulkosvaidį arba 40 mm automatinį granatsvaidį.

 

Įdomu tai, kad tai ne vienintelis pagalbos iš Slovėnijos pavyzdys, kuriuo vietos valdžia nenorėjo puikuotis. Panašiai buvo ir su priešlėktuvinių pabūklų „Zastava“ perdavimu Ukrainai. Kita karinė pagalba, tekėjusi iš šios šalies į frontą, buvo: tankai M-55S (28 vnt.), haubicos M2A1, pėstininkų kovos mašinos HMMWV ir M-80A (35 vnt.).

Ginklų ištekliai šioje mažoje šalyje buvo labai kuklūs, o karinės technikos rezervas, kurį buvo galima atiduoti sąjungininkui, greitai išseko. Šiuo metu Liubliana daugiausia teikia humanitarinę ir materialinę pagalbą.

„Slovėnijoje niekada nekilo jokių abejonių, kad Ukraina yra auka, o Rusija yra agresorė. Mes ir toliau padėsime Ukrainai visais įmanomais būdais“, – Rusijos atakos prieš Ukrainą metines sakė Slovėnijos ministras pirmininkas Robertas Golobas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(0)
(53)

Komentarai ()