Sensacija. Smūgis Rusijai. Ką galingo padarė viena didžiausių sąjungininkių  ()

Uzbekistano valdžia nusprendė de facto prisijungti prie Vakarų finansinių sankcijų Rusijai, kurios iki 2024 metų pradžios apėmė daugiau nei 11 000 piliečių ir įmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Uzbekistano parlamentas per pirmąjį svarstymą priėmė įstatymo projektą, pagal kurį bus uždraustos bankinės operacijos šalyje fiziniams ir juridiniams asmenims, kuriems taikomos sankcijos.

Iniciatyva buvo pasiūlyta dėl rizikos, kad Uzbekistanui bus taikomos antrinės sankcijos – tai yra sankcijų režimo pažeidimo priemonės, aiškina Medžliso (respublikos parlamento) spaudos tarnyba.

Įstatymo projektas, parengtas atsižvelgiant į prie sankcijų prisijungusių Čekijos, Latvijos ir Estijos patirtį, nacionaliniam centriniam bankui suteikia papildomų įgaliojimų. Jis reikalingas siekiant padidinti sankcijų laikymosi sistemos efektyvumą bankų sektoriuje, pabrėžia parlamentas.

Tapęs vienu iš paralelinio importo į Rusiją centrų ir viena pagrindinių Rusijos piliečių „turizmo“ krypčių, Uzbekistanas pirmaisiais karo metais priėmė daugiau nei 300 000 rusų, iš kurių 60 000 atidarė sąskaitas bankuose. Pinigų pervedimų iš Rusijos Federacijos į Uzbekistaną apimtys šoktelėjo 160 %, iki rekordinių 14,5 mlrd. USD (2022 m.), o Rusijos verslininkai tapo respublikoje atidarytų įmonių skaičiaus rekordininkais.

 

Tačiau po pakartotinių ES ir JAV pareigūnų vizitų į Vidurinę Aziją Uzbekistano bankai sugriežtino sąlygas rusams. Tiesą sakant, priimtas įstatymo projektas tik įtvirtins jau susiklosčiusią praktiką: Uzbekistano bankai nebevykdo sandorių su asmenimis, kuriems taikomos sankcijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()