Paviešinti vaizdai lengvai pasako kodėl JAV nurašo vieną moderniausių savo laivų (Video)  (11)

Vos vienas žingsnis tarp šlovės ir visiško žlugimo. Būtent tokie žodžiai labiausiai tinkami apibūdinti situaciją atsitikusią su JAV laivyno „USS Bonhomme Richard“ laivu. 2020 metų vasaros viduryje į San Diegą atplaukęs laivas jo jau niekada nebepaliks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1997 metais pabaigtas statyti laivas buvo jau šeštasis savo Wasp laivų klasės atstovas, tad jis neabejotinai nebeturėjo pirmuosius kankinusių projektavimo klaidų.  „USS Bonhomme Richard“  kaip ir kiti nusileidimo platformos tipo laivai, žinomi kur kas mažiau negu didieji lėktuvnešiai, tačiau jų galios nuvertinti negalima.

Gabenantys daugiau nei 1500 karių, desantininkams išlaipinti reikalingą įrangą, net 20 vertikalaus kilimo naikintuvų „AV8 Harrier II“ su keliais sraigtasparniais (tarp kurių ir atakos). Tad su tokiu laivu niekas nenorėtų prasidėti, o ir kaina įspūdinga, pastatymo metu buvo sumokėta 750 milijonų dolerių (1,2 milijardo šių dienų kursu).

Vos 22 metų amžiaus laivas jūrose laikomas kone nauju. Amerikos laivynas manė taip pat, tad vos tik į tarnybą buvo priimti naujieji F-35B naikintuvai, galintys pakilti vertikaliai, buvo imtasi planų paruošti laivus naujajai nematomų lėktuvų karybos erai.  

Todėl po paskutinės misijos Australijoje laivas buvo perdislokuotas į San Diegą, kurio masyviuose dokuose turėjo būti atlikta modernizacija pavertusi šį laivą vos trečiuoju laivyne galinčiu priimti moderniausius naikintuvus.

 

2020 metų liepos 12 d. rytą pasirodė pirmieji dūmai. Gaisras kilo denyje, kuriame per karinius dislokavimus, būna laikomos karinės mašinos. Modernizacijos metu mašinų žinoma nebuvo, bet greičiausiai darbus atliekantys žmonės ten nešė įvairias medžiagas, tarp jų ir degias.

Įprastu atveju apie prasidėjusį gaisrą būtų pranešusios laivo sistemos, bet dėl atliekamų modernizavimo darbų visos sistemos buvo išjungtos. Gaisras buvo pastebėtas pavėluotai. Įsisiautėjusios liepsnos persimetė į kitus laivo skyrius. Gesinimo darbai truko net keturias dienas. Nukentėjo ne tik laivas bet ir 63 žmonės.

Pirmosios kalbos apie laivo nurašymą pasigirdo dar gaisro metu, nes tiek ilgai ir taip smarkiai degdamos metalinės laivo konstrukcijos tiesiog privalėjo būti rimtai pažeistos. Pasirodžiusiuose vaizduose galime pamatyti padarinius. Oficialūs pareigūnai patvirtino, kad tai tikri vaizdai.

 

CNN cituodama karinius pareigūnus pranešė, kad jei laivas būtų bandomas remontuoti, tektų pakeisti net iki 60% laivo konstrukcijų. Pilnas buvusio pajėgumo atstatymas truktų nuo penkerių iki septynerių metų ir kainuotu ne mažiau kaip 2,5 milijardo dolerių.

Bandymas panaudoti kitiems tikslams, pavyzdžiui į laivą-ligoninę, truktų tiek pat laiko, bet vis tiek kainuotu per milijardą dolerių. Dėl to buvo nuspręsta, kad laivas bus nurašytas. Jo nurašymo ir demontavimo darbai užtruks iki metų ir kainuos vos 30 milijonų dolerių.

Tiesa turėtus laivyno pajėgumus teks atkurti. Wasp klasės laivai nebestatomi kuris laikas. Ją pakeitė naujoji America klasė. Jau pastatytas pirmieji du tokio tipo laivai, tad prie planuotų užsakymų blanko tereiks pridėti dar vieną laivą. Tiesa toks laivas kainuoja net 4,1 milijardo dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(3)
(37)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: