MIT profesorius perspėja: narkotikų karteliai gali naudoti robotus žudikus, kad išvengtų teisingumo – „skerdikai“ netrukus gali atsidurti ir civilių rankose (Video)  (15)

„Robotai skerdikai“ netrukus gali būti prieinami visuomenei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pigūs, lengvi robotai žudikai yra visai šalia, o didžiosios karinės jėgos, įskaitant JAV, labai mažai deda pastangų, kad juos sustabdytų.

Interviu „TheNextWeb“ MIT dirbtinio intelekto ir ginklų tyrinėtojas Maxas Tegmarkas perspėjo, kad tokie „skerdikai“, prie kurių jau dabar sunkiai dirba kariškiai, netrukus gali atsidurti ir civilių rankose.

„Jie bus maži, pigūs ir lengvi, kaip išmanieji telefonai, ir neįtikėtinai universalūs bei galingi“, – sakė jis. „Akivaizdu, kad nacionalinės šalių saugumo tarnybos nėra suinteresuotos legalizuoti itin galingus masinio naikinimo ginklus“.

Platesnis kontekstas dar labiau gąsdina. JAV, Rusija ir Kinija prieš Jungtinių Tautų debatus ir balsavimą dėl rezoliucijos paskelbė, kad nepritaria visiškam pasauliniam šių vadinamųjų „teisinių autonominių ginklų“ įstatymų uždraudimui.

Vienas neįvardytas diplomatas „Reuters“ sakė, kad „šiuo etapu nėra pakankamai paramos, kad būtų galima sudaryti sutartį“, nors tikimasi, kad tam tikri „principai“ tarp šalių bus sutarti.

Nors tokie trukdžiai gali būti naudingi Ženevai, tyrėjai ir aktyvistai, tokie kaip Tegmarkas ir Claire Conboy iš koalicijos „Stop Killer Robots“, mano, kad to toli gražu nepakanka, o Conboy sakė „Reuters“, kad „technologijų tempas iš tikrųjų pradeda lenkti diplomatinių derybų tempą“.

MIT Tegmarko Gyvybės ateities institutas (FLI) neseniai išleido filmą apie šios siaubingos technologijos pavojus, o netolimos ateities vaizdai yra tokie siaubingi, kaip ir galima tikėtis: veido atpažinimo dronai, apiplėšimams naudojami robotai ir politiškai motyvuotos masinės egzekucijos.

 

FLI įkūrėjas sakė „TheNextWeb“, kad šie robotai skerdikai bus ypač naudingi karteliams.

„Jei galite nusipirkti robotą skerdiką už tokią pačią kainą kaip AK-47“, – sakė jis, – „tai daug geriau narkotikų karteliams, nes kai ką nors nužudysi, tavęs nebepagaus“.

„Net jei teisėjas turi daug asmens sargybinių, jiems miegant galite įskristi pro miegamojo langą ir juos nužudyti“, – tęsė jis. „Ir tai bus daug daugiau. Nes gana greitai kiekvienas, kuris dėl kokių nors priežasčių norės ką nors nužudyti, galės tai padaryti.“

Natūralu, kad ši technologija jau egzistuoja ir jau buvo naudojama mūšio laukuose.

Iš tiesų, NPR anksčiau šiais metais pranešė, kad 2020 m. kovo mėn. susirėmimuose tarp Libijos karinių grupuočių buvo naudojami autonominiai dronai, t. y. bepiločiai orlaiviai žudikai, tačiau mokslininkai pažymi, jog duomenų apie dronų nužudytus asmenis nėra. Pranešama, kad Izraelis praėjusiais metais panaudojo robotinį snaiperinį šautuvą su DI, kad nužudytų Irano branduolinės fizikos mokslininką.

 

Nors baisu galvoti apie tokią netolimą ateitį, kurioje bet kuris civilis gali nusipirkti ir užprogramuoti droną, jog nužudytų ką nors kitą, negalime pamiršti, kad žmonių valdomi dronai jau egzistuoja ir, valdomi kariškių, nužudė daugybę žmonių.

Autonomijai apėmus visas pramonės šakas nuo žemės ūkio iki ginklų gamybos, tik laiko klausimas, kada kas nors nuspręs panaikinti žmogiškąjį elementą iš dronų atakų. Padaryti „robotus skerdikus“ prieinamus visuomenei yra logiškas tikslas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(2)
(26)

Komentarai (15)