[Karšta tema] Rusijos ir Kinijos draugystė pakibo ant plauko: nors garsiai Kinija kalba vienaip, bet tyliai daro visai ką kitą  ()

Rusijos ekonomiką slegiant sankcijoms, Kinija tapo pagrindine veikėja, galinčia sumažinti savo partnerio ekonominį skausmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pekinas ir Maskva pastaraisiais metais užmezgė glaudžius ryšius.

Anksčiau šį mėnesį Putinas Pekine surengė derybas su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, kur abu lyderiai pareiškė, kad jų šalių draugystei „nėra ribų“ ir nėra „uždraustų“ bendradarbiavimo sričių.

Susitikime buvo sudaryta daugybė prekybos susitarimų, įskaitant 30 metų sutarties su Rusija dėl dujų tiekimo Kinijai nauju dujotiekiu pasirašymą.

Ragindamas visas Ukrainos krizėje dalyvaujančias šalis elgtis „santūriai“, Pekinas atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją ir išreiškė nepritarimą „visoms neteisėtoms vienašalėms sankcijoms“.

Praėjusią savaitę Kinijos muitinė paskelbė atšaukianti importo apribojimus rusiškiems kviečiams, kurių pasaulinis eksportas kasmet siekia 7,9 mlrd. dolerių.

Tačiau didėjant Maskvos tarptautinei izoliacijai, daugėja ženklų, rodančių, jog Pekinas gali mesti savo strateginį partnerį, jei tik situacija taps dar blogesnė.

Net kai Pekinas atsisakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino puolimą Ukrainoje laikyti „invazija“ ir pasmerkė Vakarų taikomas sankcijas, Kinijos valstybinės finansų institucijos tyliai atsiribojo nuo smūgį patiriančios Rusijos ekonomikos.

Šie žingsniai rodo, kad Pekinas imasi pusiausvyros veiksmų, jis siekia sustiprinti ryšius su Maskva, atvirai nepažeisdamas sankcijų,  nes tai gali pakenkti jos patekimui į pagrindines Vakarų eksporto rinkas ir į JAV dolerius orientuotą tarptautinę finansų sistemą.

 

Singapūro banko operacijos neseniai nutraukė finansavimo sandorius su Rusijos nafta ir įmonėmis.

Kinijos bankas, Kinijos pramonės ir prekybos bankas apribojo Rusijos prekių pirkimo finansavimą.

Tačiau finansų reguliavimo ekspertas Cheng-Yun Tsang sakė, kad Pekino žingsniai atsiriboti nuo Maskvos atrodo daugiau simboliniai, o Rusijos ekonomikai nepadarė didelio skausmo.

Tuo pačiu Azijos ekonomistas Gary Ng sako, kad dabartinis sankcijų režimas vis dar suteikia Kinijai daug galimybių tęsti teisėtą prekybą su Rusija, nesukeliant konflikto su Vakarais.

 

Tačiau pastebima, kad Pekinui gali būti sunkiau išlaikyti pusiausvyrą, jei JAV ir jos sąjungininkės imtųsi dar griežtesnių sankcijų.  Tokiu atveju beveik neabejotina, kad Kinija tyliai rinksis Vakarus, o ne Rusiją.

Ng teigė, kad visuotinės sankcijos gali paskatinti išstumtas šalis siekti „sumažinti priklausomybę nuo dolerio ir sukurti daugiau tarptautinių mokėjimo sistemų“.

„Laikui bėgant tai gali pakenkti sankcijų veiksmingumui, tačiau visiškas dolerio pakeitimas tebėra mažai tikėtinas“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(3)
(26)

Komentarai ()