[Išsami tema] Ka-52 „Aligatorius“: kaip Ukraina paneigė mitus apie „Putino tvirtovę“, „analogų neturintį“ karinį Rusijos sraigtasparnį (Foto, Video)  (4)

Nuo vasario 24 dienos Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau sunaikino kelioliką naujausių Rusijos armijos sraigtasparnių Ka-52.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-12 [Išsami tema] Ka-52 „Aligatorius“: kaip Ukraina paneigė mitus apie „Putino tvirtovę“, „analogų neturintį“ karinį Rusijos sraigtasparnį (Foto, Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos propaganda sukūrė vieną didžiausių mitų apie atakos sraigtasparnį, pavadinimu Ka-52 „Aligatorius“. Apie jį buvo kalbama kaip apie naujausią ir efektyviausią transporto priemonę Rusijos kariuomenės arsenale.

Sraigtasparnyje suderintas išskirtinis manevringumas, didelio tikslumo ginklai ir precedento neturintis šarvų lygis.

Tačiau, kaip atsitiko su kitomis Rusijos technologijomis, realybė pasirodė esanti toli nuo propagandinių istorijų apie „analogų neturinčią“ techniką.

Ka-52 charakteristikos popieriuje

Pirma, reikėtų paneigti mitą, kad Ka-52 yra Rusijos kūrinys. Tiesą sakant, tai tik sraigtasparnio Ka-50 „Black Shark“ versija, kuri buvo sukurta dar aštuntajame dešimtmetyje, t. y. prieš pusę amžiaus, ir pirmą kartą skrido 1982 m.

Tačiau, galų gale, tik 2010-aisiais, t. y. praėjus 30 metų, ant beprotiškų naftos dolerių bangos, buvo pradėta gaminti dvivietė versija, kuri devintajame dešimtmetyje buvo pagaminta kaip žvalgybos ir valdymo transporto priemonė. Beje, ji pakilo į dangų dar 90-aisiais.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6282

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

 

Ka-52 charakteristikos:

  • Įgula: 2 žmonės;
  • Maksimalus greitis: 300 km/h;
  • Skrydžio nuotolis: 1100 km;
  • Kovinė apkrova: 2800 kg.

Pagrindinės Ka-52 savybės Rusijos Federacijoje buvo vadinamos galinga stebėjimo sistema ir borto gynybos sistema, galinčios užtikrinti apsaugą nuo visų tipų priešlėktuvinių raketų.

Pasak Rusijos propagandos, Ka-52 bet kuriuo paros metu gali apšaudyti priešą didelio tikslumo „Vikhr“ raketomis iš 6-10 km ir net jei priešas klastingai panaudos MANPADS, apsaugos sistema informuos pilotus.

Ka-52 tikroje kovoje

Tačiau viena yra rašyti apie „analogų neturinčią“ techniką, o visai kas kita – pamatyti jos galimybes tikroje kovoje. O karas Ukrainoje labai greitai viską sustatė į savo vietas.

 

Visų pirma paaiškėjo, kad dvivietyje Ka-52 nėra ne tik „šarvuotos kapsulės“, bet ir visai nėra šarvų. Praktiškai jį galima sunaikinti naudojant 7,62 mm kalibro ginklą. Tai yra kulkosvaidžio ugnis, kuri perveria sraigtasparnį, įskaitant variklio skyrių ir kabiną.

„Vikhr“ raketų panaudojimas aptinkamas tik Rusijos propagandiniuose vaizdo įrašuose, nufilmuotuose pagal principą – kur pataikė raketa, ten buvo taikinys.

Tikroje kovoje Ka-52 dažniau naudoja nevaldomas raketas, kurias šaudo nuo nosies į viršų – pakeldamas sraigtasparnio nosį, kad padidintų šaudymo diapazoną.

Toks manevras leidžia tik apytiksliai nusitaikyti į tikslinę zoną, o jo reikia tik norint nepatekti į MANPADS paleidimo zoną. Ir šis papildomas faktas byloja apie Ka-52 oro gynybos sistemos patikimumą.

Ir paskutinė vinis buvo įkalta su prieštankinių raketų sistema „Stugna-P“. Būtent iš šio „Luch“ ginklo Ukrainos desantininkai ore sunaikino Ka-52.

 

Norint suprasti „pažeminimo“ lygį, ATGM yra ginklas, skirtas sunaikinti šarvuočius. Veiksmingai iš jo apšaudyti ore esančius sraigtasparnius, žinoma, techniškai įmanoma, tačiau tai išskirtiniai atvejai, kurie visame pasaulyje tiesiog yra virtę legendomis.

Faktas yra tas, kad prieštankinės raketos skrydžio greitis yra apie 720 km/h, o „Stinger“ tipo nešiojamos priešlėktuvinių raketų sistemos raketa yra beveik keturis kartus greitesnė – 2700 km/h, be to, ji yra manevringesnė ir turi savo orientavimo sistemą.

Taigi, Ka-52 su prieštankinėmis sistemomis sunaikinimas yra tikras antausis rusų ginklakaliams ir kovotojams visame rusų kariniame-pramoniniame komplekse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(82)
(0)
(82)

Komentarai (4)