Netikėta. Rusija ir Kinija galvoja apie Krymo tunelį. Kas vyksta  ()

Po pakartotinių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atakų ant Krymo tilto rusai ieško alternatyvių būdų patekti į okupuotą Krymą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-24 Netikėta. Rusija ir Kinija galvoja apie Krymo tunelį. Kas vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su vyriausybe siejami Rusijos ir Kinijos verslininkai diskutuoja apie povandeninio tunelio, jungiančio Rusijos Federaciją su pusiasaliu, statybą.

Apie tai pranešė „The Washington Post“.

Leidinio teigimu, spalio pabaigoje vykusias derybas išprovokavo stiprėjantis Rusijos susirūpinimas dėl nelegaliai pastatyto tilto per Kerčės sąsiaurį saugumo. Tai pagrindinė Rusijos armijos logistikos linija, tačiau ją du kartus atakavo Ukrainos ginkluotosios pajėgos ir tebėra pažeidžiamas Ukrainos karių taikinys.

Šios derybos pabrėžia Rusijos pasiryžimą išlaikyti savo kontrolę Kryme, kurį ji neteisėtai aneksavo 2014 m. Taip pat didėjanti Maskvos priklausomybė nuo Kinijos kaip pasaulinės paramos šaltinio.

Pasak JAV pareigūnų ir inžinierių, tokią idėją būtų sunku įgyvendinti. Milijardai dolerių bus išleista statyboms, kurios truks ne vienerius metus. Be to, toks darbas niekada nebuvo atliktas kovos zonoje.

Tačiau, nepaisant abejonių dėl plano pagrįstumo, ekspertai teigia, kad Rusija turi aiškių priežasčių jo siekti.

„Nepavykus pasiekti lemiamos pergalės kare, Rusija susiduria su rizika, kad Ukraina per kelerius ateinančius metus bandys nugriauti Krymo tiltą“, – sakė Maskvos ir Pekino santykių ekspertas Aleksandras Gabujevas.

 

Analitikai teigia, kad mažai tikėtina, kad Kerčės tunelis bus baigtas laiku, kad padėtų Rusijos karinėms pastangoms. Maskva tai gali vertinti kaip ilgalaikę investiciją – tikslą, kuriuo siekiama užtikrinti saugų susisiekimą su teritorija, dėl kurios galima konkuruoti dešimtmečius.

Šis projektas taip pat sukels politinę ir finansinę riziką Kinijai, kuri niekada oficialiai nepripažino Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir kurios įmonės gali patekti į ekonomines sankcijas, kurias JAV ir ES taikė šaliai agresorei.

 

Nepaisant to, perimti el. laiškai rodo, kad viena didžiausių Kinijos statybų bendrovių pareiškė norinti dalyvauti. Juos WP pateikė Ukrainos pareigūnai.

Vienoje iš ataskaitų teigiama, kad Kinijos geležinkelių statybos korporacija CRCC yra pasirengusi teikti bet kokio sudėtingumo geležinkelių ir kelių infrastruktūros statybas Krymo regione.

Anksčiau korporacija ne kartą bendradarbiavo su Rusijos Federacija, ypač padėjo plėsti metro linijas Maskvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(11)
(-8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: