Venecijoje atidengtas ypatingas betoninis tiltas - tokio nėra niekur kitur (Video)  (1)

Naujas tiltas Venecijoje tikriausiai nėra nei pats gražiausias, nei pats įdomiausias miesto lankytojams. Tačiau tai - ypatinga technologijų demonstracija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Šveicarijos federalinio technologijos instituto Ciuriche šį projektą įgyvendino kartu su kompanija „Zaha Hadid Architects’ Computation and Design Group“ ir 3D spausdintoju „Holcim“. Tai - 3D spausdintuvais atspausdintas betoninis tiltas. Panašiu būdu pagamintų konstrukcijų jau esame matę - jau yra ir 3D spausdintuvais pastatytų namų. Tačiau šis tiltas yra ypatingas.

Šis tiltas neturi metalinio ar kitokio karkaso. Tai - tik betoninė konstrukcija ir nieko daugiau. Tai leidžia sumažinti statybinių atliekų kiekį, mat po tilto spausdinimo nelieka armatūros nuopjovų ar suvirinimo medžiagų pakuočių. O galutinis produktas modernaus dizaino ir inžinerijos dėka vis tiek yra ypatingai tvirtas, gražus ir saugus.

Konstrukcija, pavadinta „Striatus“, techniškai yra tiltas, bet nejungia skirtingų upės krantų. Po juo dabar bėgioja vaikai ir važiuoja dviračiai. Tai - tik technologijų demonstracija.

Įdomu tai, kad „Striatus“ projektuotojai įkvėpimo ieškojo ir 17 amžiaus architektūroje, kuomet betoniniai pastatai dažnai nebuvo sutvirtinami metaliniu karkasu. „Striatus“ toje vietoje stovės iki lapkričio, kuomet bus išardytas ir perkeltas kur nors kitur.

 

3D spausdintuvais pagaminti tiltai nėra visiška naujiena - neseniai vienas metalinis buvo atidarytas Nyderlanduose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (1)