Mokslininkai sugalvojo kaip stipriai pagerinti betono ilgaamžiškumą ir atsparumą aplinkos poveikiui - tarnavimo laikas pailgėtų dešimtmečiais  ()

Betonas yra labai tvirta ir santykinai ilgaamžė medžiaga. Tačiau tai nereiškia, kad betoniniai tiltai, atitvarai, stulpai ir kiti inžineriniai objektai tarnauja amžinai. Šaltomis žiemomis besidžiaugiančiuose kraštuose betonas kenčia nuo vandens ir druskos, bet Vašingtono valstijos universiteto mokslininkai sugalvojo, kaip pagerinti betono ilgaamžiškumą ir tokiomis sąlygomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Betonas gali būti labai patvari medžiaga, tačiau ji nėra visiškai atspari vandeniui. Į mažas betono poras įsiskverbęs vanduo sušąla į ledą, kartu išsiplėsdamas ir po truputį plėšydamas betono paviršių. Poros yra mažos, o štai įtrūkimai su laiku gali išaugti iki didesnių problemų. Betonui nepatinka ir druska, kuria barstomi keliai. Tačiau mokslininkai teigia, kad jei betoną pavyktų išlaikyti sausą, didžioji dalis jo patvarumo problemų tiesiog išnyktų.

JAV ši problema yra itin aktuali. Didžioji JAV greitkelių sistemos dalis buvo pagaminta šeštame-aštuntame dešimtmečiuose. Taigi, daug betoninių dalių jau yra naudojamos ilgiau nei kadaise buvo planuojama. Rezultatas - 8 % tiltų turi rimtų struktūrinių trūkumų. Na, o apie betoninius JAV greitkelius jau sklando legendos - važiuodamas jais tikrai neužmigsi.

Betonas saugomas specialiomis dangomis - hidroizoliacija turėtų užkirsti kelią drėgmės skverbimuisi į kempinę primenančią betono struktūrą. Tačiau su laiku tokios dangos nusiplauna ir nusitrina. Be to, turint omenyje tai, kiek betono sunaudojama kelių infrastruktūros statybose, tokių medžiagų naudojimas tampa didele aplinkosaugos problema. Būtent dėl to mokslininkai JAV sukūrė naują nuo drėgmės betoną saugančią dangą.

Naujoji izoliacija pati yra vandens pagrindo, todėl nekenkia aplinkai. Veikliosios medžiagos - grafeno oksido ir montmorilonito nanomolio dalelės. Ši hidroizoliacija sutankina betono mikrostruktūrą ir dėl to vandeniui sunkiau į ją patekti. Be to, po apdorojimo šia medžiaga betonas tapo žymiai atsparesnis druskai ir kitoms cheminėms medžiagoms. Mokslininkai teigia, kad jų sukurta medžiaga gali būti naudojama kaip giliai prasiskverbianti danga arba kaip priedas spartinantis betono stingimą.

 

Šiuo metu mokslininkai tobulina savo išradimą ir ruošiasi jo bandymams. Jie mano, kad ši medžiaga su nanodalelėmis gali dešimtmečiais pailginti betoninių konstrukcijų tarnavimo laiką.

(8)
(0)
(8)

Komentarai ()