Triuškinantis NATO smūgis rusams Azijoje. 100 000 000 000 $. „Prarastų pozicijų nebeatsiims“  ()

Indija stengiasi atsiriboti nuo savo didžiausios ginklų tiekėjos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Indija stengiasi atsiriboti nuo savo iki šiol didžiausios ginklų tiekėjos. Reuters, remdamasi Indijos šaltiniais, praneša, kad taip elgiamasi daugiausia dėl to, kad rusai vis dažniau nesugeba laiku tiekti šaudmenų ir atsarginių dalių.

Stokholmo tarptautinis taikos tyrimų institutas apskaičiavo, kad per pastaruosius du dešimtmečius apie 65 proc. ginkluotės, kurią pirko Indija, buvo įsigyta iš Rusijos.  Bendra per tą laiką sudarytų sutarčių vertė galėjo siekti 60 mlrd. dolerių. Nors tam tikrų požymių, kad Delio valdžia žvalgosi kitomis kryptimis, jau buvo galima pastebėti jau kelerius metus, pagrindinį postūmį diversifikuoti ginklų tiekimą davė karas Ukrainoje.

[Vokietija] Retas pasiūlymas! Daugiafunkcis mechaninių laikrodžių tikriklis – nuostabi kaina, tinka profesionalams ir mėgėjams („WeiShi No.1000“)
3621

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, retas atvejis

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Didžiausia pasaulyje ginklų importuotoja pamažu atsigręžia į Vakarus. Per ateinantį dešimtmetį Indija gali išleisti iki 100 000 000 000 dolerių tolesniems karinės technikos užsakymams. Didelė šios sumos dalis gali būti skirta NATO šalims. Jau pasirašyta sutartis dėl prancūziškų „Rafale“ lėktuvų, kurie pakeis rusiškus MiG-29. Su Vokietija bus kuriamas bendras povandeninis laivas, tačiau didžiausia laimėtoja gali būti Jungtinės Valstijos. Rusijai tai reikštų nuostolius dėl ginklų importo.

2023 m. gruodį pranešta, kad Vašingtonas pasirengęs pasiūlyti „Stryker“ transporterių, net naujausių „Stryker M-SHORAD“, kurie galėtų būti gaminami šioje Azijos šalyje ir sustiprinti jos kariuomenę. Pirmoji licencijuota tokios transporto priemonės gamyba už JAV ribų būtų precedento neturinti situacija.

 

Tai nebūtų pirmoji sutartis, sudaryta su Vašingtonu, nes Indija iš JAV sistemingai gauna patrulinius lėktuvus „P-8 Poseidon“. Iš viso jie nori 18 tokių orlaivių, kuriais keičia posovietinius lėktuvus Il-38SD.

Tačiau Indijos santykiai su Rusija pakankamai keblūs. Viena vertus, Indija norėtų nuo Rusijos atsiriboti ir orientuotis į Vakarus, bet taip, kad Maskva ir Pekinas nesuartėtų. Be to, Indija su Rusija yra sudariusi daug kitų ekonomiškai svarbių susitarimų (taip pat ir energetikos srityje), o jos ginkluotę vis dar sudaro apie 60 proc. posovietinės ir rusiškos ginkluotės. Atsarginių dalių, kurių didžiąją dalį gamina tik Rusija, reikės dar bent du dešimtmečius.

 

„Prarastų pozicijų Rusija nebeatsiims. Artimiausiu metu tikriausiai jokios didelės karinės su ja nepasirašysime, nes tai reikštų, kad peržengėme kritinę ribą santykiuose su Vašingtonu“, – pažymėjo „Observer Research Foundation“ Rusijos reikalų ekspertas Nandanas Unikrišnanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()