Putinas žudo raketų kūrėjus. Kodėl jis tai daro  ()

„Reikėjo parodyti, kad rusiškos raketos yra geriausios“.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© deselect (Pixabay Content Licence)|https://pixabay.com/photos/wallpaper-space-desktop-universe-3584230/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BBC Rusijos tarnyba suskaičiavo, kad iki 2024 m. vasario mėn. Rusijoje buvo sulaikyta mažiausiai 12 mokslininkų, kurie tyrinėjo hipergarsą. Visi jie buvo apkaltinti valstybės išdavyste. FSB šios srities specialistais pradėjo domėtis po 2018 m. – tuo metu Vladimiras Putinas savo kalboje Federaliniam susirinkimui pristatė „analogų pasaulyje neturinčias“ Rusijos hipergarsines raketas. Jis sakė, kad naujasis ginklas bus „praktiškai neįveikiamas“, grasino Vakarams ir dėkojo raketų kūrėjams.

Bet po to buvo suimti keli mokslininkai, tyrinėjantys hipergarsą. Centrinio mechanikos inžinerijos mokslinių tyrimų instituto vyriausiasis specialistas Vladimiras Kudriavcevas buvo apkaltintas valstybės išdavyste ir mirė nesulaukęs teismo. Toks pat likimas ištiko ir to paties instituto Šilumokaitos ir aerodinamikos centro vadovą Romaną Kovaliovą – 2022 m. balandžio 13 d. jis buvo paleistas dėl sveikatos būklės, o po dviejų savaičių mirė nuo vėžio.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2479 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Kitas miręs sulaikytasis – Dmitrijus Kolkeris, Rusijos mokslų akademijos Sibiro filialo Lazerinės fizikos instituto kvantinių optinių technologijų laboratorijos vadovas, buvo atvežtas į kardomojo kalinimo centrą tiesiai iš ligoninės, kai sirgo ketvirtos stadijos vėžiu. Po dviejų dienų jis mirė.

 

Privačiuose pokalbiuose FSB pareigūnai pripažino, kad areštai dėl kaltinimų pardavus slaptą informaciją apie Rusijos hipergarsinius ginklus buvo atlikti „nurodymu iš aukščiau“, sakė advokatas Jevgenijus Smirnovas, gynęs kaltinamuosius valstybės išdavystės bylose, tarp jų ir mokslininkus. Pasak jo, tyrėjai aiškiai pasakė, kad apie kiekvieną tokią bylą prieš mokslininkus pranešama Putinui.

FSB darbo tikslas – įrodyti, kad užsienio agentai trokšta informacijos apie rusiškas raketas, patikslino J. Smirnovas: „Reikėjo paglostyti diktatoriaus ego ir parodyti, kad rusiškos raketos yra geriausios ir jas bandoma pavogti“.

 

Jis pabrėžė, kad beveik visų sufabrikuotų bylų prieš mokslininkus schema ta pati: FSB pareigūnai ateidavo į institutus ir tarp dalyvavusių tarptautiniuose projektuose mokslininkų ieškodavo „tinkamų žmonių“.

„Užduotis būdavo ne surasti kaltus, bet iš kiekvieno instituto pasodinti į kalėjimą po kelis žmones“, – sakė Smirnovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(6)
(58)

Komentarai ()