Tai vyksta jau 10 metų. „Kiša nosį ne į savo reikalus.“ Šokiruojantys įvykiai  (1)

Kremlius tokiais išpuoliais bando atkeršyti JAV už tai, kad „kiša nosį ne į savo reikalus“.



© ThisIsEngineering (Free to use) | https://www.pexels.com/photo/code-projected-over-woman-3861969/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija jau 10 metų vykdo kampaniją prieš Amerikos pareigūnus, gyvenančius tiek JAV, tiek už šalies ribų.

Tai tapo žinoma, kai buvo paskelbta bendra tyrimo ataskaita iš „60 minutes“, „The Insider“ ir „Der Spiegel“ šaltinių.

Nr. 29155 ir „Havanos sindromas“. Liūdnai pagarsėjęs Rusijos GRU padalinys 29155 (jis įtariamas bandymu nužudyti Sergejų Skripalį JK 2018 m. naudojant paralyžiuojančią medžiagą „Novičiok“) prieš Amerikos pareigūnus naudoja neįvardytus garsinius ginklus. Karo studijų instituto analitikai nusprendė išanalizuoti tyrimą.

[Vokietija] 2in1 dulkių siurblys tik 37,19€! Laidinis, 650W, 14kPa, HEPA filtras ir kt. Paskutiniai vienetai („ENCHEN V1“)
3285

Nuostabi kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Puikių savybių

Ribotas kiekis

Išsamiau

Po tokio išpuolio daugelis politikų paskelbė apie „anomalų incidentą“ su savo sveikata. Žiniasklaida šiuos įvykius pavadino „Havanos sindromu“. Tokie išpuoliai įvyko 2014–2023 m.

Žurnalistų komanda cituoja įvairius dokumentus, kelionių žurnalus, skambučių metaduomenis ir aukų pareiškimus.

Vienas pavyzdys: 2020 m. birželio–gruodžio mėn. Rusijos žvalgybos tarnybos įvykdė energetinį išpuolį prieš FTB agentą, kuris tardė GUR agentą Kovaliovą.

Žurnalistai kalbino buvusį JAV Gynybos žvalgybos agentūros darbo grupės vadovą Gregą Edgreeną. Jis neabejoja, kad už „Havanos sindromo“ slypi Kremlius. Anot jo, nuo 5 iki 10 % jo skyriaus darbuotojų, kurie sprendė išimtinai Rusijos klausimą, tapo aukomis. Be to, tokie išpuoliai vyko prieš tuos, kurie nuo 2014 m. sprendė visus klausimus, susijusius su atsakomybe Rusijos Federacijai. Taip pat buvo užpultas JAV Nacionalinio saugumo tarybos pareigūnas ir CŽA direktoriaus štabo viršininko pavaduotojas.

 

Patirtas „Havanos sindromas“ keletui JAV pareigūnų visiškai pakeitė jų gyvenimą ir jie turėjo baigti savo karjerą. Daugelio Amerikos pareigūnų žmonos ir vaikai taip pat patyrė „Havanos sindromą“.

Viena iš aukų yra buvęs aukšto rango JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) agentas Marcas Polymeropoulos. 2017 metų gruodį jis lankėsi Maskvoje. Jo žodžiais, Kremlius tokiais išpuoliais bando atkeršyti JAV už tai, kad „kiša nosį ne į savo reikalus“.

 

Pentagono spaudos tarnyba pranešė, kad per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje 2023 metais vienas iš JAV Gynybos departamento darbuotojų pasijuto blogai, o tai gali būti siejama su „Havanos sindromu“.

Kartu Baltieji rūmai teigia kol kas neturintys įrodymų, kad Kremlius yra susijęs su „Havanos sindromu“.

Tačiau jei bus patvirtinta, kad GRU yra atsakinga už daugybę išpuolių prieš JAV karo, diplomatijos ir žvalgybos darbuotojus bei jų šeimas, tai prilygtų reikšmingai, ilgalaikei Rusijos kinetinių atakų prieš JAV kampanijai, kuria siekiama sumažinti JAV žvalgybos pajėgumus prieš Rusiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(12)
(1)

Komentarai (1)