Paskelbta oficialiai. Nori smogti rusų „branduoliniam gigantui“  ()

„Rosatom“ ir jos įmonės toliau diversifikuojasi į ne branduolinės pramonės sektorius.


Branduolinis kuras
Branduolinis kuras
© RIA Novosti archive, image #132603/Ruslan Krivobok/CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:RIAN_archive_132603_Nuclear_power_reactor_fuel_assembly.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Rosatom“ parduoda JAV 20 % savo sodrinto urano. Dėl šios priežasties Rusijos įmonė išvengė sankcijų ir sugebėjo technologiškai augti bei plėstis.

Amerikos demokratų kongresmenas Lloydas Doggettas paragino pasaulio bendruomenę ir JAV vyriausybę padidinti spaudimą ir kuo greičiau įgyvendinti sankcijas visam „Rosatom“ turtui, siekiant atremti Rusijos agresiją Ukrainoje.

Taip jis teigia savo rubrikoje „Foreignt Policy“, kur kongresmenas atkreipia dėmesį į nekontroliuojamą Rusijos branduolinės milžinės, atliekančios pagrindinį vaidmenį finansuojant ir tęsiant karą prieš Ukrainą, tinklo plėtimą.

„Jei Rusijos branduolinė pramonė liks nesankcionuota, tai ne tik pakenks JAV užsienio politikos tikslams, bet ir kels grėsmę JAV pastangoms remti Ukrainos kovą už jos laisvę. JAV prezidentas Joe Bidenas ir Kongresas galėtų padaryti daug daugiau, kad panaikintų priklausomybę nuo Rusijos branduolinio kuro“, – sakė kongresmenas L. Doggettas.

[Vokietija] Fantastiški suktukai-grąžtai tik 30€! Su 2 baterijomis, reguliuojami greičiai, 23+1 padėtys ir kt.
5311 4

Nuostabai geros kainos

Iš Vokietijos greitas ir saugus siuntimas

Du skirtingi modeliai

Puikus funkcionalumas

Išsamiau

Savo opcijoje Kongreso narys remiasi Ukrainos ekspertų grupės „DiXi Group“ duomenimis, kurie rinko informaciją apie naujus „Rosatom“ turtus, tarp kurių yra aukštųjų technologijų įmonės, kuriančios techninę ir programinę įrangą sertifikuotai informacijos apsaugai, laivybos bendrovės, titano ir cirkonio gamintojai. Jis pažymi, kad „Rosatom“ plėtra šiuose sektoriuose padeda Rusijai išvengti tarptautinių apribojimų ir sustiprinti savo pasaulinę įtaką. Pavyzdžiui, įsigijus didelę laivybos bendrovę „Fesco“, „Rosatom“ sustiprino svarbiausio turto kontrolę.

 

„Rosatom“ ir jos įmonės toliau diversifikuojasi į ne branduolinės pramonės sektorius, o tai tapo neteisėtu kanalu legaliai įsigyti aukštųjų technologijų produktus, įskaitant Rusijos karinės mašinos stiprinimą. Rusijos kariuomenei tiekiamos pagrindinės medžiagos, įskaitant aliuminio oksidą raketų kurui ir ličio jonų baterijas tankams, oro gynybos sistemas ir 3D spausdinimo technologijas.

„Po Rusijos Federacijos „Rosatom“ struktūrų kupolu daug lengviau gauti reikiamų technologijų dominavimui pasaulinėje rinkoje sustiprinti. Pavyzdžiui, „Rosatom“ dukterinė įmonė „Renera“, nepaisydama eksporto iš Pietų Korėjos draudimo, įsigijo įrangą, skirtą aukštos kokybės ličio jonų akumuliatoriams surinkti“, – pažymi kongresmenas L. Doggettas.

 

Jo raginimas taikyti sankcijas „Rosatom“ ir sumažinti pasaulio priklausomybę nuo Rusijos branduolinės energetikos srities nuskambėjo po kovo mėnesį JAV Kongrese vykusių posėdžių, kuriuose dalyvavo Ukrainos vyriausybės atstovai.

JAV atominių elektrinių operatoriai kasmet perka iš „Rosatom“ branduolinio kuro už 1 mlrd. dolerių. Daugelis ES šalių taip pat naudojasi rusišku branduoliniu kuru.

Dėl šios priklausomybės „Rosatom“ pagrindinė veikla išvengė sankcijų ir toliau plečiasi – 2023 m. buvo pasirašyta beveik 20 naujų susitarimų ir bendradarbiavimo memorandumų, daugiausia su Azijos ir Afrikos šalimis, suinteresuotomis įperkamomis branduolinėmis technologijomis. Visi AE statybos projektai, pradėti nuo visapusiškos Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios 2022 metų vasarį, tęsiasi. Šie santykiai tarnauja Rusijos strateginiams interesams, išsaugant jos geopolitinę įtaką.

 

Nors Vakarų valstybės daugiausia dėmesio skiria diplomatijai ir selektyvioms ekonominėms sankcijoms, „Rosatom“ strateginiai manevrai yra rimtas iššūkis. Pasak Amerikos kongresmeno, norint pažaboti Rusijos ambicijas, reikia kompleksinių veiksmų, įskaitant automatines sankcijas visam „Rosatom“ turtui, įsigytam po 2022 m. vasario 24 d., ir visoms su „Rosatom“ susijusioms mokslinių tyrimų organizacijoms, siekiant apriboti Rusijos prieigą prie šiuolaikinių technologijų.

„Sankcijos bus veiksmingos tik tada, kai Jungtinės Valstijos ir G7 demonstruos vienybę, jėgą ir atsparumą, nes transatlantinis bendradarbiavimas gali sukurti galimybes sumažinant priklausomybę nuo Rusijos“, – reziumavo L. Doggettas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(4)
(42)

Komentarai ()