„Vienas žodis ir pradėsim karą.“ Atskleista slapta F-16 pilotų kalba  ()

Skelbiamas vienas žodis karo pradžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdant kovines operacijas, savaime suprantama, svarbus efektyvumas. Tai labai priklauso, be kita ko, nuo kariškių tarpusavio komunikacijos. Siekdami, kad kiekvienas pranešimas būtų aiškus ir suprantamas, F-16 pilotai naudoja daug trumpų šūkių. Kai kurios iš šių komandų yra labai grėsmingos ir gali reikšti, pavyzdžiui, kad prasidėjo karas. Apie lakūnų vartojamus šūkius interviu „TOK FM“ papasakojo patyręs F-16 pilotas ir buvęs 10-osios taktinės aviacijos eskadrilės vadas atsargos pulkininkas leitenantas Marcinas Modrzewskis, praneša „Wirtualna Polska“.

Visų pirma pilotas atkreipia dėmesį į būtinybę būti nuolatinėje parengtyje. Jam atsidūrus danguje, labai svarbu palaikyti tinkamą ryšį, kad suprastų vado komandas.

„Matau taikinį“ pilotų žargonu yra „Tally“. Išgirdęs šį žodį, navigatorius nusprendžia, kokius tolesnius veiksmus turi atlikti pilotas. Tai, žinoma, ne vienintelis pranešimas, kuris gali nuskambėti pilotų ir dispečerių pokalbyje. „Kai mes kovojame, ir aš mesteliu „Two is winchester“, aišku, kad man baigėsi amunicija“, – aiškina Modrzewskis. Kita vertus, „Bingo“ reiškia, kad orlaivis grįžta į oro uostą, nes jam baigiasi degalai.

Aviatorių komandų sąraše yra dar viena, „grėsmingiausia komanda“. „Hostile“ – jei ją išgirstų lakūnas, jis iškart suprastų, kad prasidėjo karas. Modrzewskis paaiškina, kad tai leidimas panaudoti ginklus. F-16 pilotas, iškvietęs minėtą komandą, atidengtų ugnį į orlaivį, kuris neleistų savęs perimti. „Tada šunys nutrūksta nuo grandinės ir mes automatiškai pradedame karą“, – priduria pulkininkas leitenantas.

 

Gali sekti šūkiai „skate“ arba „bracket“. Pirmuoju atveju pilotai šaudo į taikinį ir palieka kovos veiksmų zoną. Kita vertus, antrasis – tai komanda „nuvesti priešą į platų skliautą, kuris jam taps mirtinais spąstais“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(168)
(19)
(149)

Komentarai ()