„Tai būtų tolygu dalyvavimui kare.“ Scholzas ir vokiečiai yra kategoriškai prieš (Video)  (6)

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas gesina vis pasirodančias viltis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas dar kartą paprieštaravo tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Taurus“ tiekimui Ukrainai.

„Jokiu būdu neturėtume būti siejami su tikslais, kuriuos ši sistema pasiekia. Tai nėra kitas darbotvarkės variantas. Šis aiškumas yra būtinas. Mane stebina, kad kai kurie žmonės visiškai nesijaudina, net nesusimąsto, ar tai, ką darome, gali kokiu nors būdu įtraukti į karą“, – teigia Scholzas.

Jis pabrėžė, kad „Taurus“ yra labai ilgo nuotolio ginklas. Tiesa, kaskart kai Vokietija paskelbia apie tai, kad bijo siųsti „Taurus“ Ukrainai, nes tai gali išplėsti konflikto geografiją už Ukrainos ribų, prisimenama apie labai panašias „Storm Shadow“ ir SCALP raketas, kurias Ukrainai suteikė Jungtinė Karalystė ir Prancūzija. Tos sparnuotosios raketos labai padėjo Ukrainai, jos buvo naudojamos taikiniams Kryme atakuoti, o karas NATO nepasiekė. Tai ko bijo Vokietija? Scholzas užsiminė, kad prancūzų ir britų sparnuotųjų raketų taikinių kontrolė yra kitokia nei „Taurus“. „Visi susidūrę su šia sistema, tai žino“, – aiškino kancleris.

[Vokietija] Retas pasiūlymas! Daugiafunkcis mechaninių laikrodžių tikriklis – nuostabi kaina, tinka profesionalams ir mėgėjams („WeiShi No.1000“)
3621

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, retas atvejis

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Ką jis turi omenyje? Panašu, kad Jungtinė Karalystė ir Prancūzija turi būdų kontroliuoti ar bent jau stebėti, į ką Ukraina taikosi jų suteiktomis raketomis. Žinoma, šios šalys yra suinteresuotos, kad jų ginklai nebūtų nukreipti prieš taikinius Rusijos teritorijoje. Dėl kažkokių priežasčių, atrodo, „Taurus“ tokios taikinių kontrolės galimybių nesuteikia. Atrodo, kad britai savo raketų taikinius stebi nebūdami Ukrainoje.

„Vokietijos kariai jokiu būdu neturėtų būti siejami su taikiniais, kuriuos ši sistema pasiekia. Net ir Vokietijoje“, – taip Scholzas atsakė į klausimą, ar vokiečiai turėtų vykti į Ukrainą, kad galėtų kontroliuoti link ko skrieja „Taurus“.

 

„Taurus“ labai gerai tinka bunkerių ir kitų betoninių konstrukcijų naikinimui. Tikėtina, kad Ukraina norėtų šiomis raketomis apriboti Rusijos logistiką. Pavyzdžiui, nukirsdama nelegalų Krymo tiltą. Ar tai būtų ta riba, kuri įtrauktų Vokietiją ir NATO į karą? Tiltas yra nelegalus, Vokietija jo nepripažįsta ir jis stovi Ukrainos teritorijoje, bet Rusija yra sunkiai prognozuojama ir vokiečiai to bijo.

Kaip bijo? „Bild“ rašo, kad naujausia apklausa atskleidė, kad 49% Vokietijos gyventojų prieštarautų „Taurus“ siuntimui į Ukrainą. Tik 35% tam pritartų, 16% neturėjo tvirtos nuomonės šiuo klausimu. Tiesa, šioje apklausoje dalyvavo vos daugiau nei tūkstantis Vokietijos gyventojų.

Scholzas taip pat pažymėjo, kad susikoncentravimas į „Taurus“ yra erzinantis, nes Ukrainai tiesiog reikia amunicijos. Įvairaus nuotolio. Ukrainai iš tikrųjų labiausiai trūkstą artilerijos sviedinių. Geriausiu atveju, kelių šimtų tūkstančių artilerijos sviedinių. Tačiau „Taurus“ klausimas keliamas vėl ir vėl. Ir vokiečiams atrodo, kad bet koks įvykis dabar tampa priežastimi vėl prašyti „Taurus“. Po kiekvieno žiauraus rusų išpuolio prieš civilius Vokietija mato raginimu perduoti „Taurus“ Ukrainai. Net ir po Aleksejaus Navalno mirties kalėjime buvo teigiama, kad tai yra gera priežastis išlaisvinti „Taurus“.

 

Scholzas nėra pagrindinis stabdis „Taurus“ kelyje į Ukrainą. Vokiečių įstatymų leidėjai kaskart iškilus šiam klausimui spaudžia mygtuką „Ne“. Tai susiję ne tik su baimėmis, kad tai kažkaip įtrauks Vokietiją ar visą NATO į karą su Rusija, bet ir su tuo, kad Vokietija turi labai nedaug „Taurus“ raketų ir norėtų pasilikti jas sau.

(20)
(42)
(-22)

Komentarai (6)