„Jiems prasidėjo panika.“ Rusams šokas. 10 lėktuvų per 10 dienų. Kas vyksta  ()

„Oi, mes tai padarėme dar kartą!“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos vasario 17–27 dienomis numušė 10 Rusijos karinių lėktuvų, pranešė šalies Gynybos ministerija. Tarp jų yra devyni modernūs „Su-35“ ir „Su-34“, taip pat A-50 „skraidantis radaras“.

Dieną prieš tai departamentas paskelbė apie viršgarsinio naikintuvo „Su-34“ likvidavimą rytų kryptimi. „Oi, mes tai padarėme dar kartą! <...> Tai 10 sunaikintų Rusijos lėktuvų per 10 dienų!“ – reziumavo ministerija.

Tą pačią dieną Ukrainos karinių oro pajėgų vadas generolas leitenantas Nikolajus Oleščiukas pareiškė, kad jos naikintuvai ta pačia kryptimi numušė kitą „Su-34“. Kaip įrodymą jis termovizoriaus ekrane pateikė degančio orlaivio siluetą.

[Vokietija] Fantastiškos kainos mobilios energijos stotelės tik 111€! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („DLNRG PD320“)
8155 8

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tuo pačiu metu nuostoliai z-kanalų buvo paneigti. „Manau, kad po poros valandų karo internete planetoje neliks jokios aviacijos“, – rašė „Fighterbomber“ ir pavadino N. Oleščiuko pareiškimą „nesąmone“. 

Prieš tai penktadienį, vasario 23 d., pasirodė informacija apie rusiško „Su-34“ sunaikinimą. Naikintuvas nukrito Geničesko srityje Chersono apylinkėse, rašė „Krimskij Veter“. Pietų Ukrainos gynybos pajėgos pažymėjo, kad dėl lėktuvo likimo aiškinamasi.

Fighterbomber“ šią informaciją pavadino netikra, bet pažymėjo, kad pastaruoju metu „danguje vyksta tikras siaubas“, nes Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš oro gynybos sistemų atakuoja puolančius Rusijos  lėktuvus ir „specialiai lieja“ visų tipų raketas tiek ore, tiek ant žemės, siekdamos rezultato. „Ekipažai manevruoja, suka gilyn į mūsų teritoriją, tada mūsų oro gynyba pabunda ir pradeda smogti. Visiems. O kova už gyvybę prasideda kabinoje“, – prisipažino jis.

 

Kitas rimtas Rusijos karinės aviacijos praradimas buvo ankstyvojo įspėjimo ir valdymo lėktuvas A-50. Jis buvo numuštas Azovo jūros rajone vasario 23 d. Ukrainos žiniasklaidos šaltiniai pranešė, kad tai buvo bendra šalies oro pajėgų ir karinės žvalgybos operacija. Lėktuvo sunaikinimą patvirtino ir z-karo korespondentai, tačiau jie rašė, kad orlaivį per klaidą numušė Rusijos oro gynybos pajėgos.

Vasario 21 dieną Ukrainos ginkluotosios pajėgos paskelbė apie dar vieno „Su-34“ numušimą. O vasario 19 dieną tapo žinoma apie dviejų orlaivių likvidavimą iš karto: „Su-35“ ir „Su-34“. Apie tai asmeniškai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Aleksandras Syrskis.

 

Vasario 18-ąją N. Oleščiukas rašė, kad Rusija prarado dar vieną „Su-34“. O vasario 17 dieną jis taip pat pareiškė, kad oro gynyba numušė du „Su-34“ ir vieną „Su-35“. Z-karo korespondentai nepatvirtino orlaivio praradimo. „Fighterbomber“ rašė, kad „visi „Su-34“ yra namuose“ ir „veikia normaliai“. Rusijos gynybos ministerija nekomentavo nė vieno incidento.

Tuo tarpu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pateikiami skaičiai smarkiai viršija ankstesnių mėnesių rodiklius. Tai rodo, kad „Ukraina tapo agresyvesnė, rizikuodama panaudoti „Patriot“ paleidimo įrenginius netoli fronto linijos, kad taikytųsi į Rusijos lėktuvus“,BBC sakė Londone įsikūrusios analitikų centro RUSI vyresnysis bendradarbis Justinas Bronkas.

Amerikos „Forbes“ laikosi tos pačios versijos. Leidinyje pažymima, kad „Patriot“ oro gynybos raketų paleidimo įrenginiai galėjo būti perduoti mobiliosioms oro gynybos grupėms, kurios, naudodamos 145 km nuotolio raketas „žemė-oras“ PAC-2, užpuolė Rusijos lėktuvus, o vėliau greitai pakeitė jų vietą, kad išvengtų kontratakos.

 

Be to, vasario 23 d. numuštas lėktuvas A-50 buvo maždaug 160 km atstumu nuo fronto linijos, todėl galėjo būti panaudoti ilgesnio veikimo nuotolio ginklai, pavyzdžiui, sovietinės oro gynybos sistemos S-200. 

Taip pat didelius Rusijos oro nuostolius gali lemti tai, kad jos kariuomenė, ką tik užėmusi Avdijivką, toliau žengia į priekį ir aktyviau naudojasi orlaiviais arčiau fronto linijos, kad teiktų kariams oro paramą.

Kaip pažymi leidinys, Rusijos karinis-pramoninis kompleksas per metus pajėgus pagaminti vos keliasdešimt orlaivių, tai yra, Maskva savo kovinius lėktuvus praranda 20 kartų greičiau, nei gali juos papildyti.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos teigia, kad nuo plataus masto invazijos pradžios 2022 metų vasarį numušė 342 Rusijos lėktuvus ir 325 sraigtasparnius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(2)
(25)

Komentarai ()