„Mirtina žinia Kremliui ir Simonian.“ Kaip rusai pateko į pokalbį ir kodėl nusprendė jį paviešinti? Propaganda klykia  (2)

„Tai buvo padaryta per Margaritą Simonian.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politikos analitikas Leonidas Švecas pasidalijo savo įžvalgomis apie vieną ryškiausių pastarųjų dienų įvykių.

Vienas ryškiausių pastarųjų dienų įvykių, susijusių su karu Ukrainoje, tai nutekintas ir paskelbtas Bundesvero aukšto rango kariškių pokalbis, kuriame aptariamos raketų „Taurus“ pristatymo aplinkybės. Tai buvo padaryta per Margaritą Simonian, ir tai priverčia nepasitikėti, tačiau vėlesni tyrimai, pirmiausia vokiečių žurnalistų, įtikino, kad 40 minučių pokalbio pasiklausymai buvo identiški.

Pokalbis vyko tarp Bundesvero oro pajėgų vadovybės operacijų ir pratybų skyriaus viršininko Franko Graefe'o, Vokietijos karinio skyriaus inspektoriaus Ingo Gerhartzo ir Vokietijos kosmoso vadovybės Fenske ir Frostedte darbuotojų.

Jie diskutavo apie veiksmų kryptį, jei politinė vadovybė nuspręstų Ukrainai perduoti tolimojo nuotolio raketas „Taurus“.

Iš įrašo galima sužinoti nemažai įdomių detalių. Ir tai, kad, anot vokiečių kariškių, Krymo tiltui sunaikinti gali prireikti kelių dešimčių į „Taurus“ panašių raketų, kad jų tikslumas gali siekti apie tris metrus. Minimi Ukrainos specialistų rengimo terminai, tačiau buvo padryta prielaida: jei jie jau turi bazinį mokymą, viskas užtruks ne mėnesius, o kelias savaites, nes taip jau nutiko su kitų rūšių ginklais. Tas pats pasakytina ir apie specialią orlaivių įrangą, leidžiančią paleisti tokias raketas: patirtis naudojant anglišką „Storm“ ir prancūzų „Scalp“ labai pagreitina pasiruošimą naudoti „Taurus“.

[Pasaulinė premjera!] Iš EU+kuponai+dovanos. Ypatingai galingos graviravimo staklės, kurios tiesiog daužo konkurentus (Video, „Mecpow X5“, „Mecpow X5 Pro“)
3660 1

Pasaulinė premjera!

Specialūs kuponai

Dovanos

Galioja iki 2024-03-31

Iš Europos sandėlių

2 metų garantijos

„Mecpow X5“ ir „Mecpow X5 Pro“ modeliai, įvairūs rinkiniai

Išsamiau

Čia nėra didelių paslapčių. Pagrindinis dalykas aiškus: kai tik politinė vadovybė pritars, kariškiai ir, kaip paaiškėjo iš pokalbio, ginklų gamintojai iš esmės imsis užduoties.

Iškyla tik du svarbūs klausimai. Kaip rusai pateko į pokalbį ir kodėl nusprendė jį plačiai paviešinti?

Pokalbis vyko nuotolinės konferencijos būdu, vienas iš jo dalyvių pokalbio metu buvo Singapūre, todėl atsirado papildomų galimybių pasiklausyti pokalbio. Bet kokiu atveju tai yra didelis nemalonumas, šiurkštus konfidencialumo sąlygų pažeidimas, atitinkamos Vokietijos tarnybos jau užsiima atitinkamu tyrimu.

 

Tačiau kodėl Rusijos pusei reikėjo visam pasauliui pademonstruoti, kad ji turi galimybę gauti tokius slaptus pokalbius?

Kancleris Olafas Scholzas jau ne kartą yra pareiškęs, kad neperduos Ukrainai raketų „Taurus“, nes Kremlius tai gali vertinti kaip tiesioginį Vokietijos dalyvavimą kare. Teiginys gana keistas, nes ukrainiečiai kaunasi su daugybe kitų vokiškų ginklų, o raketos, kurias tiekia JK ir Prancūzija savo parametrais panašios į „Taurus“.

Prezidentas Zelenskis, paklaustas apie Scholzo neryžtingumą, pusiau juokais atsakė, kad Vokietija paprastai nesunkiai priima tinkamus sprendimus po to, kai panašias ginklų sistemas pradeda tiekti JAV. Ir kadangi ATACMS pristatymas yra tik laiko klausimas, nenuostabu, kad Bundesvero vadovybė ėmėsi veiksmų gavus įsakymą iš viršaus.

Akivaizdu, kad perspektyva, kad Ukraina gaus didelio tikslumo tolimojo nuotolio ginklus, Rusijos vadovybę ir karinę vadovybę taip jaudina, kad gautus duomenis buvo leista viešinti. Tikimasi, kad skandalas dar labiau padidins Scholzo neryžtingumą ir galiausiai palaidos ginklų gavimo perspektyvą. Rusijos propaganda jau dabar iš visų jėgų klykia apie tiesioginį Vokietijos kariuomenės dalyvavimą ruošiant puolimą prie Krymo tilto.

 

Tačiau yra ir kita šio perimto pokalbio pusė. Pasirodo, kad Ukrainos specialistai glaudžiai bendradarbiauja su NATO kolegomis – tiek su ginkluotųjų pajėgų atstovais, tiek su ginklų gamintojais. Ši nusistovėjusi sistema vis labiau tobulinama ir plečiama. Gali būti susitarimų ir ginčų dėl tam tikrų rūšių tiekimo, tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tiekimo į Vakarus vamzdynas buvo paleistas ir nesiruošia sustoti. Priešingai. Nutekėję įrašai neša šią mirtiną žinią Kremliui ir ačiū Margaritai Simonian už jos sklaidą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(230)
(12)
(218)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: