Ukraina atsigauna. „Rusija karo nelaimės.“ Mokslininkai skelbia netikėtą žinią  ()

Mokslininkai pateikia savo prognozes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija vargu ar laimės karą prieš Ukrainą, nes Maskvos veiksmai padarė nepataisomą ekonominę žalą šaliai.

Kaip straipsnyje „Project Syndicate“ rašo Kalifornijos universiteto Berklyje profesoriai Anastassia Fedyk ir Jurijus Horodničenko, Ukrainos šansai laimėti karą didėja, ypač jei ji ir toliau gaus ekonominę ir karinę pagalbą iš Vakarų.

Kai Kyjivo ekonominės perspektyvos gerėja, Maskvos ekonomika „rodo įtampos požymius“. Rusijos valiutos vertė dolerio atžvilgiu krito, o palūkanų normos smarkiai išaugo iki maždaug 16 proc. siekiant paskatinti silpnesnę valiutą ir kovoti su šalyje siautėjančia infliacija; vasario mėn. kainos per metus pakilo 7,4 proc. ir beveik dvigubai viršijo centrinio banko nustatytą 4 proc. tikslą.

[Vokietija] Belaidis daugiafunkcis šveitiklis tik 32€ – puikus daiktas namų ir automobilio priežiūrai
4310 1

Ypatingai gera kaina

Iš Vokietijos

Daugiafunkcis įrenginys

Puikiai tinka virtuvėje, vonioje, automobilyje ir kt.

Išsamiau

Be to, panašu, kad Kremlius šiandien gauna mažiau pinigų. Rusijos vyriausybės duomenimis, nepaisant V. Putino demonstruojamo nepaklusnumo Vakarų sankcijoms, pajamos už naftą ir dujas 2023 m. sumažėjo apie 24 proc., o tai sudaro beveik 100 mlrd. dolerių negautų pajamų.

Rusija taip pat susiduria su didžiuliu demografiniu iššūkiu, nes praranda vyrus mūšio lauke ir kovoja su piliečių, pabėgusių iš šalies nuo karo pradžios prieš dvejus metus, egzodu. Rusijos naujienų agentūra „Izvestija“ apskaičiavo, kad 2023 m. šalyje trūko apie 5 mln. darbuotojų.

 

Ekonomistai įspėja, kad tai neigiamai atsilieps verslui ir našumui. JAV iždo departamento duomenimis, nuo invazijos į Ukrainą Rusijos ekonomika šiuo metu susitraukė 5 proc.

„Kalbant apie Rusiją, dauguma ekonominių nuostolių yra jos pačios netinkamo valdymo ir Vakarų sankcijų rezultatas. Rusija, žinoma, visas šias problemas susikūrė pati. Ji tikrai nelaimės karo nei kariniu, nei ekonominiu požiūriu. Ukraina atsigauna po pirminio šoko, ir jei stipri užsienio pagalba tęsis, ji turės pranašumą šiame išsivadavimo kare“, – sakė Fedyk ir Horodničenko.

 

Tikėtina, kad Ukrainai reikės nuolatinės JAV ir kitų Europos šalių karinės paramos, taip pat nuolatinės finansinės pagalbos. Jie pridūrė, kad Vakarai taip pat turi toliau taikyti sankcijas Rusijos ekonomikai, jei Ukraina nori turėti šansų.

„Visi šie elementai yra ne tik realūs, bet ir būtini, kad padėtų Ukrainai apsiginti“, – sakė profesoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(204)
(6)
(198)

Komentarai ()