1,4 mlrd.! F-35, „Leopard 2“ ir NASAMS. Atkeliauja galinga ginkluotė. Kas vyksta  ()

Į šalį netrukus bus pristatyti pagrindiniai kovos tankai „Leopard 2“, haubicos K9 ir lenkiškos priešlėktuvinės sistemos „Piorun“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau keletą metų Norvegija palaipsniui modernizuoja savo ginkluotąsias pajėgas, įsigydama naujų ginklų rūšių. Didžiausia pastarųjų metų ginkluotės programa – daugiafunkcių lėktuvų F-35 pirkimas, tačiau be jų į šią Skandinavijos šalį yra arba netrukus bus pristatyti pagrindiniai kovos tankai „Leopard 2“, haubicos K9 ir lenkiškos priešlėktuvinės sistemos „Piorun“.

Pirkimai pradedami ne tik dėl noro modernizuoti kariuomenę, bet ir dėl būtinybės papildyti atsargas, perleidus tam tikrus ginklus Ukrainai. Taip yra su naujausiu NASAMS priešlėktuvinių sistemų užsakymu.

Apie norą dovanoti NASAMS sistemas Ukrainai pirmą kartą viešai paskelbta 2023 m. kovą. Norvegija perdavė dvi NASAMS sistemas. Jos papildė dvi identiškas sistemas, kurias anksčiau perdavė JAV. Tada liepos mėnesį buvo pranešta apie tolesnių sistemos elementų perkėlimą, kurie kartu su NASAMS sistema buvo atgabenti iš Lietuvos. Galiausiai gruodžio mėn. buvo paskelbtas planas perkelti dar aštuonis paleidimo įrenginius ir keturis valdymo modulius. Visi pristatymai iki šiol buvo atlikti iš Norvegijos ginkluotųjų pajėgų atsargų.

[Kuponas+Rekordinė kaina!] Iš Vokietijos naujausias 3D spausdintuvų lyderio modelis - idealus pradedantiesiems ir jau patyrusiems (Video, „Creality Ender-3 V3 SE“)
1646 1

Mažiausia fiksuota kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

Nors kiekvieną kartą Norvegijos gynybos ministerija atlikdavo išsamią NASAMS perdavimo poveikio oro gynybos būklei analizę, negalima paneigti, kad tokie dideli perdavimai turėjo neigiamos įtakos jos gebėjimui vykdyti gynybos užduotis. Todėl prieš kelis mėnesius kartu su vėlesnėmis įrangos partijomis, perkeltomis į Ukrainą, norvegai paskelbė, kad papildys savo atsargas, užsakydami naujus NASAMS paleidimo įrenginius iš šalies ginklų pramonės.

Galiausiai sutartis dėl naujųjų paleidimo įrenginių buvo pasirašyta 2024 m. sausio 31 d. Pagrindinis sutarties rangovas bus Norvegijos kompanija „Kongsberg Defense & Aerospace“, kuri prieš metus NASAMS kūrė kartu su amerikiečių „Raytheon“ (šiuo metu RTX). Sutarties vertė siekia 1,4 mlrd. NOK (120 531 306 EUR), o pristatymai turi būti atlikti 2026–2027 m.

 

Informacija apie užsakymą yra konfidenciali, todėl tiksliai nežinoma, kiek sistemų buvo užsakyta. Žinoma, kad vietoj Ukrainai suteiktų paleidimo įrenginių Norvegija įsigis naujausią versiją su modernizuotais paleidimo konteineriais ir patobulintais valdymo moduliais.

Dėl šios priežasties AIM-120 AMRAAM, išplėstinio nuotolio AMRAAM-ER ir trumpojo nuotolio AIM-9X „Sidewinder“ (Block 2) raketos gali būti paleidžiamos iš to paties paleidimo įrenginio, kuriame naudojamas universalus paleidimo bėgis.

Išsami informacija apie ugnies paskirstymo centrus (FDC) nebuvo paskelbta. Jie atlieka vadovavimo, kontrolės, ryšio ir žvalgybos funkcijas. Jie taip pat naudojami duomenims apie taktinę situaciją perduoti per duomenų mainų ryšius, yra atsakingi už trukdžių skleidėjų lokalizavimą, tam tikro tipo taikinių keliamos grėsmės įvertinimą ir taikinių priskyrimą raketoms. Sistema suderinama su šiais taktiniais duomenų perdavimo standartais: Link 16, JRE, Link 11, Link 11B, LLAPI ir ATDL-1.

 

NASAMS galima integruoti su įvairių tipų radarais. Pagrindinis yra AN/MPQ-64 „Sentinel“, tačiau gali būti naudojami ir kiti tipai.

NASAMS buvo sukurtas 1990-aisiais ir pradėtas naudoti 1997 metais. Sistema suteikia galimybę kovoti su lėktuvais, dronais, sraigtasparniais ir sparnuotosiomis raketomis 360 laipsnių diapazone bet kuriuo paros metu ir bet kokiomis oro sąlygomis.

Baterija susideda iš radaro, valdymo modulio ir paleidimo įrenginio. Kiekviename paleidimo įrenginyje yra šešios priešlėktuvinės raketos.

Sistema gali būti montuojama ant mobilių platformų ar sunkvežimių. Ją valdyti pakanka dviejų karių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(80)
(3)
(77)

Komentarai ()