„Net geresni nei F-16.“ Tai būtų galingiausias ginklas kurį Ukraina gavo iki šiol. Kas vyksta  ()

„Lėktuvų siuntimas į Ukrainą būtų gana greitas procesas.“


„Saab JAS 39 Gripen“
„Saab JAS 39 Gripen“
© Chief Master Sgt. Gary Emery (Atvira licencija) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gripen_3.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos vyriausybė vis dažniau svarsto galimybę naikintuvus „Gripen“ perduoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Aviacijos ekspertas Konstantinas Kryvolapas mano, kad dėl kai kurių savo savybių Švedijos mašinos gali būti net geresnės Ukrainos kariuomenei nei F-16.

Šių metų kovo pabaigoje Švedijos gynybos ministras Polas Jonsonas pareiškė, kad jo šalis svarsto galimybę Ukrainai pristatyti naikintuvus „Saab JAS 39 Gripen“. Diskusijos šia tema vyksta kaip dalis vadinamosios „naikintuvų koalicijos“, kuri buvo įkurta siekiant suteikti Ukrainai kuo platesnę paramą Vakarų lėktuvų pavidalu. „Saab“ rinkodaros direktorius Mikaelis Franzenas, komentuodamas „Defense News“ leidiniui, sakė, kad jeigu Švedijos valdžia priimtų tokį sprendimą, „lėktuvų siuntimas į Ukrainą būtų gana greitas procesas“.

[Super-pasiūlymas!] Iš Vokietijos 20 vnt. smūginių galvučių rinkinys tik 39,99€. Būtinas kiekvieno garaže. Ribotas kiekis
4764

Nuostabi kaina

Iš Vokietijos, labai retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Išsamiau

Aviacijos ekspertas Konstantinas Kryvolapas mano, kad apskritai F-16 yra geriausi naikintuvai, kurių Ukraina gali tikėtis. Tačiau tuo pačiu jis randa kai kurių elementų, kuriais „Saab JAS 39 Gripen“ yra geresni. Tai jų pritaikymas gabenti konkrečias sparnuotąsias raketas, kurias gavo Ukraina. Šiuo metu gynėjų armija turėjo pritaikyti savo posovietinius lėktuvus „Su-24“, kad galėtų gabenti „Storm Shadow“ ir SCALP-EG.

 

„Švedijos lėktuvai gali išspręsti rimtą problemą – „Storm Shadow“, SCALP-EG ir, tikiuosi, „TAURUS“ raketų naudojimo problemą, jei Vokietija išdrįs jas mums duoti“, – komentavo jis.

Konstantinas Kryvolapas pabrėžė, kad „Saab JAS 39 Gripen“ yra šiek tiek mažesnis nei F-16, bet vis tiek pakankamai tvirtas, kad galėtų skraidinti beveik tą patį krovinį (kai kurių versijų net daugiau nei 7 tonas) papildomo arsenalo, papildančio standartinį „Mauser BK-27“ pabūklą.

Be minėtų sparnuotųjų raketų, švedų naikintuvas taip pat gali gabenti trumpo ir vidutinio nuotolio oras-oras raketas (įskaitant AIM-9 „Sidewinder“ ir IRIS-T), priešlaivines raketas RBS-15F ir šiek tiek oro bombų.

 

Ukrainiečių požiūriu, „Saab JAS 39 Gripen“ turi dar vieną labai svarbią savybę. F-16 turi būti eksploatuojamas oro uostuose, o švedų naikintuvas gali pakilti nuo apie 800 m ilgio tiesios kelio atkarpos. Jį ir pigiau išlaikyti. Valanda skrydžio „Saab JAS 39 Gripen“ kainuoja maždaug 40 proc. mažiau nei F-16 atveju.

Kalbant apie konstrukciją, „Saab JAS 39 Gripen“ yra vieno variklio delta sparnų naikintuvas su anties uodega. Jis yra maždaug 14 m ilgio ir pasiekia iki 2 Machų (apie 2130 km/h) greitį. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(162)
(3)
(159)

Komentarai ()