„Tylėti.“ Kremlius reikalauja. Netikėta problema Rusijoje  ()

Rusų kariai grįžta iš fronto ir terorizuoja rusus, vykdo smurto ir žiaurumo aktus.


Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka
© The Telegraph (Stop kadras) | https://www.youtube.com/watch?v=NOigviXwKCU

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žiniasklaida nuolatos skelbia, kad rusų kariai grįžta iš fronto ir terorizuoja rusus, vykdo smurto ir žiaurumo aktus. Daugeliu atvejų tai nutinka dėl PTSD – jie negali susitvarkyti su tuo, ką patyrė kare. Nors ši problema vis labiau destabilizuoja visuomenę, Kremliaus valdžia, regis, neįsivaizduoja, kaip su ja kovoti.

Daugelis Rusijos karių, Kremliaus išsiųstų kariauti į Ukrainą, patiria PTSD, oficialiai vadinamo potrauminio streso sutrikimu, simptomus. Žiniasklaida nuolat skelbia apie žiaurumo ir smurto protrūkius iš fronto grįžtančių ir prie „įprasto“ gyvenimo prisitaikyti negalinčių veteranų.

Tačiau ši problema rūpi ne tik jiems – specialistų teigimu, neseniai įvykusio teroristinio išpuolio „Crocus City Hall“ Krasnogorske netoli Maskvos aukoms ir liudininkams taip pat gresia didelė PTSD rizika.

Išskirtinis pasiūlymas elektronikos mėgėjams, auto diagnostikai ir meistrams - bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje skaitmeninis osciloskopas + signalo generatorius (Video, „Hantek DSO2D15“)
5250 5

Bent 10 kartų pigiau nei Lietuvoje!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Greitas ir saugus pristatymas

Super funkcionalumas

Išsamiau

Žmonės, turintys šį sutrikimą, patiria daugybę specifinių simptomų. Tarp dažniausiai pasitaikančių yra, be kita ko: varginantys prisiminimai, kurie jiems nuolat grįžta ir priverčia iš naujo išgyventi tai, ką patyrė. Pavyzdžiui, fejerverkai sugrąžina prisiminimus apie naktines muštynes, o bet kokie stipresni garsai sukelia prisiminimus apie šūvius ir sprogimus, kuriuos jie matė.

Žmonės, kenčiantys nuo PTSD, taip pat dažnai yra hiperaktyvūs, agresyvūs ir turi miego, atminties ir koncentracijos problemų. Be to, jie jaučia nerimą, kurį sustiprina įkyrūs trauminių išgyvenimų prisiminimai. Neretai šį sutrikimą turintys žmonės pradeda piktnaudžiauti alkoholiu ir narkotikais.

Kartu su PTSD kai kurie kariškiai taip pat patiria potrauminį stresą. Šį terminą pirmą kartą pavartojo anglų psichiatras Charlesas Myersas per Pirmąjį pasaulinį karą, prieš tai, kai buvo aprašyta PTSD. Naudodamas jį, jis aprašė psichinės traumos sukeltus padarinius kariams, kurie išgyveno artilerijos atakas ir bombardavimus bei patyrė paniką ir terorą.

 

Bechterevo psichiatrijos ir neurologijos centro psichiatrai prognozuoja, kad nuo 3 iki 11 proc. visi žmonės, dalyvavę kare, kenčia nuo PTSD. Tarp sužeistųjų šis procentas didesnis – 30 proc.

Padidėjus PTSD atvejų skaičiui, dažnai didėja ir nusikalstamumas. Rusijoje tai buvo pastebėta jau 2022 m.

Advokatų asociacijos „Travmpunkt“ ataskaita rodo, kad tais metais žmogžudysčių ir pasikėsinimų nužudyti skaičius šioje šalyje išaugo 4 procentais. – pirmą kartą per 20 metų. Ši statistika apima tik užregistruotus nusikaltimus. Teisininkai išanalizavo oficialius regioninių teismų departamentų, Generalinės prokuratūros ir Vidaus reikalų ministerijos duomenis.

Karo zonai artimuose regionuose užfiksuotas ženkliai išaugęs žmogžudysčių ir pasikėsinimų nužudyti skaičius. Tai ypač liečia Belgorodo ir Kursko sritis, taip pat Tambovo ir Kirovo sritis, Buriatiją ir Maskvą. Rusijos valdžia taip pat pastebėjo smurto šeimoje masto augimą – 2022 metais moterų, kurios bandė kreiptis pagalbos į specialistus, padaugėjo 5 proc. palyginti su praėjusiais metais.

 

Taip pat didėja ir alkoholio vartojimas. Teisėsaugos problemų instituto mokslininkai pastebi, kad 80 proc visų sunkių smurtinių nusikaltimų Rusijoje, kaltininkai yra apsvaigę nuo alkoholio. Šios išvados sutampa su psichologo Eriko Elbogeno išvadomis, kurios pažymėjo, kad karo veteranai, piktnaudžiaujantys alkoholiu, dažniau daro smurtinius nusikaltimus, tokius kaip grasinimai naudojant ginklą, užpuolimai ar seksualinis smurtas.

Anot „Meduzos“, prezidento administracija reikalauja „tylėti“, kad propagandistai nekalbėtų apie nusikaltimus, kuriuos padarė grįžę iš karo „didvyriai“ – kad rusai „nebijotų jų sugrįžimo“. Tačiau problemos nutildymas ją tik pablogina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(148)
(0)
(148)

Komentarai ()