10 kartų didesnis nei Žemė - Saulėje pasirodė didžiulis 120 000 km aukščio „saulės tornadas“ (video)  ()

NASA erdvėlaivis padarė nuostabias neįtikėtinai didelės Saulės plazmos iškrovos nuotraukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelias dienas SDO aparatas stebėjo plazmos emisiją nuo Saulės paviršiaus, kuri kaip viesulas sukosi šalia mūsų žvaigždės Šiaurės ašigalio, rašo „Daily Mail“.

Kovo 15–18 dienomis NASA SDO erdvėlaivis stebėjo 120 000 km ilgio „saulės tornadą“, kuris buvo maždaug 10 kartų didesnis už Žemę. Šis tornadas, sudarytas iš karštos plazmos, pasirodė Saulės šiaurinio ašigalio srityje ir keletą dienų į kosmosą skleidė įmagnetintas dujas. Mokslininkų teigimu, plazmos srauto greitis buvo maždaug 500 tūkst.  km/val.

Tokie „saulės tornadai“ atsiranda dėl į spiralę panašių magnetinių struktūrų, kylančių iš vidinių Saulės dalių ir užsifiksuojančių žvaigždės paviršiuje. Kai plazmos stulpas, vadinamas išsipūtimu, išsiveržia iš paviršiaus, jis juda išilgai spiralinio magnetinio lauko, todėl plazma sukasi kaip viesulas.

Šiuo metu tokie keisti įvykiai Saulėje vyksta vis dažniau. Pavyzdžiui, astronomai tą patį tornadą jau pastebėjo šių metų vasarį. Ir jis taip pat pasirodė Saulės Šiaurės ašigalio srityje

 

Mokslininkai mano, jog tokie plazmos sūkuriai yra kažkaip susiję su Saulės magnetinio lauko krypties pasikeitimu, kuris įvyksta kartą per 11 metų saulės ciklą. Pasak Scotto McIntosho iš Nacionalinio atmosferos tyrimų centro Boulderyje, Kolorado valstijoje, JAV, tokių darinių Saulėje prigimtis dar nėra iki galo suprasta.

„Kodėl šie sūkuriai susidaro tik poliariniame regione ir kodėl jie atsiranda taip periodiškai? Mums dar reikia rasti atsakymus į šiuos klausimus“, - sako S. McIntoshas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: