„Į Marsą turi skristi tik moterys“. Mokslininkai skelbia netikėtą priežastį  (5)

Mokslininkai mano, kad būtent moterų įgula bus racionalesnė išteklių naudojimo požiūriu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos kosmoso agentūros (ESA) mokslininkai pristatė naują tyrimą, kuriame jie teigia, kad planuojamoje pilotuojamoje misijoje į Marsą turėtų dalyvauti tik moterys. Anot jų, taip bus sutaupyta dešimtys milijonų dolerių, rašo „Daily Mail“.

Iki šiol kosmose buvo 622 astronautai, tačiau tik 72 iš jų buvo moterys. Kalbant apie NASA, JAV kosmoso agentūra į kosmosą išsiuntė 355 astronautus ir tik 55 iš jų buvo moterys. 2025 metais NASA planuoja astronautų nusileidimą Mėnulyje, o tarp įkėlusių koją į Žemės palydovo paviršių pirmą kartą bus ir moteris.

NASA tikisi pirmąją pilotuojamą misiją į Marsą išsiųsti dar 2030-aisiais ir gali būti, kad į įgulą bus įtraukta moteris astronautė, kaip ir būsimojo skrydžio į Mėnulį metu. ESA mokslininkai atliko tyrimą, siekdami nustatyti, kurios lyties astronautai geriausiai tinka pirmajam skrydžiui į Marsą. Rezultatai rodo, kad pirmoji į Raudonąją planetą skrendanti įgula turėtų būti sudaryta tik iš moterų. Mokslininkai mano, kad išteklių naudojimo požiūriu tai bus racionaliausias sprendimas.

Skrydis į Marsą į vieną pusę trunka vidutiniškai 7 mėnesius, tai yra, bendra skrydžio trukmė, įskaitant grįžimą į Žemę, gali užtrukti iki 2 metų. Nors šis laikotarpis dėl įvairių priežasčių gali ir pailgėti.

 

ESA mokslininkai sumodeliavo ilgą misiją į Marsą, kurioje dalyvavo 4 moterys astronautės. Tyrimo rezultatai parodė, kad:

  • moterys erdvėlaivyje užima mažiau vietos, tai reiškia, kad jis gali būti mažesnis nei tuo atveju, jei jame skristų vyrai;
  • moterims maisto reikia 1,7 tonos mažiau nei vyrams, todėl vien dėl to galite sutaupyti daugiau nei 100 mln.USD;
  • moterys suvartoja 60 % mažiau deguonies ir išskiria mažiau anglies dvideginio nei vyrai;
  • moterims vandens reikia 17 % mažiau nei vyrams;
  • mokslininkai mano, kad gyvybiškai svarbių resursų sunaudojimas tik moterų įgulai skrendant į Marsą sumažės vidutiniškai 30 proc.

 

Taigi pirmasis skrydis į Marsą su vien tik moterų įgula sumažintų misijos išlaidas, nes būtų naudojamas mažesnis erdvėlaivis, ir su savimi reikės pasiimti kur kas mažiau atsargų. Todėl galima bus sutaupyti daug pinigų, teigia mokslininkai.

Kartu tyrėjai atkreipia dėmesį, jog mišrių įgulų, kurias sudarys vyrai ir moterys, prireiks tolesnių skrydžių į Marsą metu, kai jame įsikurs pirmoji žmonių kolonija.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(9)
(13)
(-4)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: