Nė vienas iš penkių Plutono palydovų neskrieja aplink nykštukinę planetą: kaip tai gali būti (Video)  ()

Anksčiau Plutonas buvo laikomas devintąja Saulės sistemos planeta ir iki šiol saugo daug paslapčių. Tačiau viena paslaptis turi mokslinį paaiškinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galima sutikti arba nesutikti su tuo, kad Plutonas jau 17 metų neturi devintosios Saulės sistemos planetos statuso. Tačiau daugelis mokslininkų sutinka, kad šis labai tolimas pasaulis atrodo keistas. Pavyzdžiui, visi penki Plutono palydovai nesisuka aplink nykštukinę planetą. Tai yra, jie sukasi, tačiau yra vienas niuansas, rašo „IFLScience“.

Viena iš neįprastų Plutono ypatybių yra tai, kaip tiksliai aplink planetą skrieja jo 5 palydovai Charonas, Stiksas, Niktė, Cerberis ir Hidra. Bet jei tiksliau, jie to nedaro. Tiesą sakant, visi šie palydovai skrieja taške už Plutono, todėl dėl to kaltas didžiausias nykštukinės planetos palydovas Charonas.

Charonas yra perpus mažesnis už Plutono skersmenį (nykštukinės planetos skersmuo yra apie 2400 km) ir tuo pačiu turi tik 1/8 savo „šeimininko“ masės. Tačiau to pakanka, kad šios sistemos baricentras (taškas, aplink kurį sukasi sistemoje esantys objektai) iš tikrųjų yra 960 km atstumu nuo Plutono paviršiaus.

Verta paminėti, kad Jupiteris taip pat techniškai nesisuka aplink Saulę, tačiau atsižvelgiant į jo dydį ir atstumą nuo mūsų žvaigždės, dujų milžinas sukasi aplink tašką, kuris yra nutolęs nuo Saulės maždaug 7 % žvaigždės spindulio. Saulės spindulys yra beveik 700 000 km.

 

Tuo pačiu metu Plutoną ir Charoną stipriai sieja abipusė gravitacija, todėl šie du objektai sukimosi metu vienas kitam visada rodo tik vieną pusę (kaip Žemės Mėnulis).

Dar 2006 m., kai astronomai nusprendė Plutoną pavadinti nykštukine planeta (dabar Saulės sistemoje yra tik 8 planetos), buvo pasiūlyta Plutono-Charono sistemą vadinti dviguba nykštuke. Tačiau nuo to laiko šis sprendimas nebuvo patvirtintas.

 

Kiti 4 Plutono palydovai Stiksas, Niktė, Cerberis ir Hidra yra daug mažesni už Charoną ir netaisyklingos formos. Šių palydovų orbitinė sukimosi plokštuma sutampa su Plutono pusiaujo plokštuma. Astronomai mano, kad šie palydovai atsirado dėl Plutono susidūrimo su tuo pačiu objektu.

Visi keturi mėnuliai turi apskritą orbitą, bet sukasi aplink baricentrą tarp Plutono ir Charono.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()