N-18! Seksas nesvarumo būsenoje. Kaip kosminė erdvė paveiks mūsų intymius santykius (Video)  ()

Nors savanorių, kurie nusprendė išbandyti visas meilės naštas kosmoso nesvarumo sąlygomis, dar nepavyko rasti, astronautai nuolat susilaiko nuo tokių veiksmų TKS, mokslas vis dažniau ima atkreipti dėmesį į galimybę daugintis kosminėje erdvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmosas šiuo metu yra paskutinė žmogaus pažangos siena ir išbandymas. Ir, kaip paaiškėja, tai įdomu mokslininkams ir žmonių biologijos bei santykių supratimui. Kai kurie naujausi astronautų pareiškimai ir komentarai kartu su komercinio kosminio turizmo realybe iškėlė į pirmą planą intymumo problemą, verčiančią susimąstyti apie seksualinių santykių galimybę kosmose, rašo „Mashable“.

Kai astronautas Mike'as Mullane'as pirmą rytą praleido erdvėlaivyje „Discovery“, jis patyrė intensyvią fizinę reakciją, kuri paneigė ankstesnes mokslininkų prielaidas apie mūsų kūno elgesį erdvėje. Priešingai ankstyvam moksliniam skepticizmui apie erekciją erdvėje, dėl pakitusios kraujotakos ir sumažėjusio lytinio potraukio hormonų kiekio, atrodo, kad nesvarumas kartais gali tik padidinti susijaudinimą. Kai kurie astronautai šį reiškinį net juokaudami pavadino „kosmine Viagra“.

Tačiau NASA šiuo klausimu tyli, nors neturi oficialios seksualinės veiklos kosmose politikos. Jų požiūris yra paprastas ir susideda iš pasitikėjimo astronautų profesionalumu. Vis dėlto, kadangi kosminis turizmas tampa vis dažnesnis, o tokios įmonės kaip „SpaceX“ ir „Blue Origin“ planuoja ilgesnius skrydžius ir galimas kolonijas, ši tema yra kaip niekad aktuali.

Taigi, ar kažkas panašaus įmanoma kosmose? Tiesioginio mokslinio atsakymo į šį klausimą nėra, nes oficialiai niekas to nebandė daryti. Tačiau yra keletas akivaizdžių problemų. Pagrindinė kliūtis yra gravitacijos trūkumas. Čia, Žemėje, mes priklausome nuo gravitacijos. Tačiau erdvėje kiekvienas fiziznis veiksmas sukuria vienodą ir priešingą reakciją, o tai reiškia, kad poros intymumo metu nutols viena nuo kitos.

 

Tačiau žmonės yra išradingi. Galimi sprendimai gali būti labai įvairūs: nuo Tarptautinės kosminės stoties sienų, uždengtų „Velcro“ (liaudyje labiau žinomi kaip kibukai ar lipukai), iki technikos, kurią astronautai naudoja atlikdami širdies ir plaučių gaivinimą. Yra net patentuotas „2Suit“ – specialus drabužis, sukurtas specialiai intymumui erdvėje. Nepriklausomai nuo metodo, su tam tikru išradingumu seksas nesvarumo būsenoje gali būti gana įmanomas.

 

Nors NASA dažniausiai tyli šiuo klausimu, ši tema iškilo devintajame dešimtmetyje, kai vyrų ir moterų galimybė dirbti kartu kosmose tapo realybe. Kai kurie manė, kad NASA turėjo numatyti ir planuoti galimus santykius ir intymumą ilgų skrydžių metu. Pasiūlymų būta pačių įvairiausių: nuo miegamųjų skyrių dviem žmonėms sukūrimo su garsą izoliuojančiomis medžiagomis iki diskusijų apie profesinių santykių palaikymą ankštoje patalpoje. Tačiau šie pokalbiai sukėlė tam tikrą politinį rezonansą ir pasitraukė į antrą planą, temą palikdami praktiškai nepaliesta.

 

Kalbama ne tik apie mechaniką, bet ir apie komfortą bei higieną. Kosminė stotis nėra penkių žvaigždučių viešbutis. Kosmonautai negali nusiprausti po dušu, o kasdienis sunkus fizinis krūvis, kuriuo siekiama palaikyti raumenų ir kaulų sveikatą, priverčia juos smarkiai prakaituoti. Kosmose prakaitas ne laša, o išgaruoja, sukurdamas aplink kosmonautą drėgmės pripildytą aurą. Tai gali būti ne pati geriausia aplinka intymumui.

 

 

Kaip galėtų atrodyti kosminis seksas James Bond filme Moonraker (1979):

Be to, klausimų kyla dėl to, kad trūksta duomenų, kaip kiti biologiniai skysčiai elgiasi mikrogravitacijos sąlygomis. Pavyzdžiui, kaip natūralus moters susijaudinimas ir su juo susijęs lubrikantas veiks erdvėje? Vis dar esame nežinioje ir kol neturėsime tiesioginės informacijos ar tyrimų rezultatų, galime tik spėlioti.

Kaip taikliai pažymėjo daktarė Shona Pandya, „jei mes to neišsiaiškinsime etiškai, mes tiesiog ruošiamės ateityje susidurti su daugiau problemų“.

Juk kosmoso tyrinėjimas – tai ne tik Visatos, bet ir mūsų pačių pažinimas. Tolstant nuo savo gimtosios planetos, sudėtingas žmogaus biologijos, jos santykių ir kosmoso platybių tarpusavio ryšys neabejotinai ir toliau žavės mūsų vaizduotę ir mokslinį smalsumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()