Daugėja pasiūlymų kaip astronautams kosmoso kelionėse auginti daržoves  (2)

Astronautai, kurie skris į Marsą ar tolesnes planetas, ilgos kelionės metu galės erdvėlaivyje auginti daržoves naudodami naujausią technologiją, išbandytą Arizonos dykumoje, praneša space.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvienais metais vykstančio naujų technologijų pristatymo renginyje „Dykumos tyrimų ir technologijų studijos“ (dar žinomos kaip „Desert RATS“) NASA išbandė kompaktinę daržovių auginimo įrangą. Pritaikius Viskonsine įsikūrusios kompanijos „Orbitec“ sukurtą įrangą galima minimaliame plote, sunaudojant mažai energijos išauginti įvairias salotas ir kitas daržoves.

„Mes labai džiaugiamės, – pasakė „Orbitec“ verslo direktorius Paulas Zamprellis. – Tai dar vienas žingsnis ilgų skrydžių ir gyvenamųjų misijų Mėnulyje ir Marse link.“

Naujausią „Orbitec“ įrangą, kompanijos vadinamą „Veggie“, sudaro speciali danga, kuria augalų šaknims tiekiamas vanduo ir maistingosios medžiagos, bei šviesos diodų apšvietimas. Kiekvienas „Veggie“ įrenginys užtikrina iki vieno kvadratinio metro ypač derlingo ploto, teigia kompanija.

„Kontroliuodami apšvietimo ir drėgmės lygį mes maksimaliai padidiname augalo augimo greitį, todėl derlių galima nuimti labai greitai“, – pasakė P. Zamprellis.

„The Veggie“ įrenginys sukurtas pagal vieną iš ankstesnių „Orbitec“ sistemų, kuri buvo prieš kelerius metus išbandyta tarptautinėje kosminėje stotyje. Tačiau naujajame įrenginyje pritaikyta kitokia apšvietimo sistema, kuri yra veiksmingesnė ir sunaudoja mažiau energijos, praneša kompanija.

Priminsime, jog astronautai jau yra išbandę daržovių auginimą kosmose - visai neseniai rašėme apie TKS stotyje astronautų išaugintas salotas. Nors jos ir buvo valgomos, bet beskonės. Kiek kitokį sprendimą daržovių auginimui yra pateikusi bendrovė „Paragon“ - apie šią technologiją galite paskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)