Pristatyta didžiausia raketa tapsianti 27 variklių „Falcon Heavy“ (Video)  (4)

Privati kosminių skrydžių bendrovė „SpaceX“ ištisą savaitę puse lūpų kalbėjo, o balandžio 5 d. pagaliau viešai pristatė milžinišką savo kūrinį – „Begemotine“ žiniasklaidoje jau vadinamą sunkiąją transportinę raketą „Falcon Heavy“ („Sakalas Sunkusis“). 27 variklių raketa – tikrai didžiulė ir prilygsta maždaug 22 aukštų pastatui, o iškelti į kosminę erdvę ši gigantė sugeba išties begemotiškai daug – net 53 tonų krovinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovė “SpaceX” (jos įkūrėjas yra Elonas Maskas [Elon Musk]) jau kiek anksčiau yra sudariusi sutartį su NASA, taip tapdama pirmąja privačių skrydžių bendrove, skraidinsiančia astronautus ir krovinius į Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS). Tiesa, šiam tikslui bus naudojamos kiek mažesnės „Falcon 9“ raketos bei astronautų kapsulės „Dragon“. O štai „Falcon Heavy“ paskirtis – sąlyginai nebrangiai orbiton aplink Žemę iškėlinėti didžiules pinigų sumas kainuosiančius vyriausybės ir privačių bendrovių projektus.

„Sakalas Sunkusis“ yra ne tik talpus, bet ir didžiulių gabaritų. 68 metrų aukščio raketa-nešėja šiuo metu konstruojama bendrovės „SpaceX“ centre Kalifornijoje (JAV), kur darbuojasi 1100 žmonių. Dydžiu ši raketa nustelbs bet kurią kitą žmonių iki šiol sukurtą raketą.

Savo duomenimis artimiausias sunkiųjų raketų analogas NASA arsenale – „Apollo“ programos metu pirmuosius žmones į Mėnulį gabenusi raketa „Saturn V“. Privačiame sektoriuje artimiausias persekiotojas dydžio aspektu yra bendrovės „United Launch Alliance“ raketa „Delta IV“, į kosmosą galinti iškelti krovinius, sveriančius ne daugiau kaip 22,7 tonos. Beje, šių raketų paslaugomis dabar naudojasi Pentagonas, o „Delta IV“ paleidimas kainuoja 275 mln. JAV dolerių.

Lyginant su ką tik nurodyta kaina, „Falcon Heavy“ paslaugos, kainuos išties pasiutusiai pigiai –„SpaceX“ teigimu, vienas raketos skrydis kainuos nuo 80 iki 125 mln. JAV dolerių. Beje, vienu paleidimu į kosmosą bus galima nugabenti beveik dvigubai sunkesnį krovinį, nei gabena „Delta IV“.

Žinoma, nurodyti gerą kainą iki raketos pagaminimo momento yra viena, o gauti statybos darbų sąskaitą gali būti kas kita. Tačiau didžiulė keliamoji galia, ko gero, sudarys sąlygas krovinius į kosmosą gabenti pigiau. Taigi, galbūt netrukus, pirmąsyk nuo „Saturn V“ laikų, turėsime progos išvysti išties galingos raketos paleidimus. O pirmąjį parodomąjį „Falcon Heavy“ skrydį iš Vandenbergo karinės oro bazės Santa Barbaroje (Kalifornija, JAV) bendrovė „Sapce X“ planuoja kitų metų pabaigoje.


(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: