Istorinė „SpaceX“ misija gali ir neįvykti? Liko vienas veiksnys, kurio negali kontroliuoti net ir NASA (skrydžio transliacija gyvai, Video)  (4)

Liko vos pora dienų iki istorinio momento. Praėjus beveik dešimtmečiui ir vėl turėtume išvysti, kaip iš Amerikos teritorijos į kosmosą pakyla astronautų įgula.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-05-26 Istorinė „SpaceX“ misija gali ir neįvykti? Liko vienas veiksnys, kurio negali kontroliuoti net ir NASA (skrydžio transliacija gyvai, Video)  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„NASA ir SpaceX oficialūs pareigūnai leido įgyvendinti šią misiją ir taip vėl sugrąžinti skrydžius į kosmosą iš JAV teritorijos“, - socialiniame tinkle Twitter rašė NASA po to, kai pagal griežtą agentūros protokolą buvo peržiūrėtos visos skrydžio detalės ir įsitikinta, kad viskas vyksta pagal planą.

Praėjusį penktadienį ir šeštadienį dar kartą buvo sėkmingai atliktas vadinamasis „statinis ugnies bandymas“ – jo metu buvo testuojama „Crew Dragon“ kapsulę nešanti „Falcon 9“  raketa, bei tuo pačiu astronautai repetavo skrydžio pradžią.

„Viskas pavyko puikiai. Dabar beliko išsiaiškinti, kaip kontroliuoti orą“, - teigė „Commercial Crew Program“ misijos vadovė Kathy Lueders.

Kaip vyks skrydis ir kas bus daroma, jei jis neįvyks?

„SpaceX Falcon 9“ raketa su jos viršuje pritvirtina „Crew Dragon“ kapsule ir joje įsitaisiusiais 2 astronautais turėtų iš Kenedžio kosmoso centro į kosmosą pakilti šį trečiadienį.

Lietuvos laiku turėtų tai būti praktiškai per patį vidurnaktį – apie 23:30 val.

Tiesioginę transliaciją galėsite stebėti štai čia:

„Crew Dragon“ kapsule skris du labai patyrę astronautai: 49-erių Robertas Behnkenas ir 53-ejų Douglasas Hurleyus.

Jei kas nors nutiktų ne taip – ir dabar daugiausiai problemų gali kelti netinkami orai – skrydis būtų atidėtas iki šio šeštadienio, gegužės 30 d.

Tačiau yra vilties, kad viskas gali pavykti ir šį trečiadienį. Ekspertai tvirtina, kad yra „tam tikros vilties“, kadangi Floridos orai greitai keičiasi ir naujausia orų prognozė bus paskelbta šį antradienį ir tada jau bus matyti, ar misija įvyks, kaip planuojama.

NASA atstovas Joshua Finchas patvirtino, kad jų skaičiavimais „šios misijos praradimo“ tikimybė yra viena iš 276, o tai yra daugiau nei NASA reikalaujama minimali riba – viena iš 270.

Primename, kad nuo tada, kai 2011 metais buvo baigta Šatlų programa, iš Amerikos nebevyko astronautų skrydžiai į kosmosą. Visi skrydžiai vyko iš Rusijos teritorijos ir už vietą raketoje JAV turėjo susimokėti.

2014-aisiais NASA pasirašė dvi sutartis su pramonės milžine „Boeing“ ir tuometine visiškai jauna „SpaceX“ kompanija, kurią įkūrė 30-metis, iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs Elonas Muskas, kuris pirmuosius milijonus dolerių užsidirbo sukūręs „PayPal“.

Tuo metu mažai kas tikėjo, kad kažkoks naujokas, kaip „SpaceX“, sugebės pakonkuruoti su pramonės milžinu „Boeing“, tačiau kaip rodo istorija – Elonas labai arti to, kad sėkmingai įgyvendintų pirmąją astronautų skrydžio į kosmosą misiją.

„Boeing“ su savąja „Starliner“ programa kol kas einasi gana sudėtingai ir yra daugybė iššūkių.

Jei šį trečiadienį, arba šeštadienį, „SpaceX“ misija pavyks sėkmingai, NASA oficialiai patvirtins, kad astronautams skristi su „Crew Dragon“ yra saugu ir būsimi skrydžiai į kosmosą iš JAV teritorijos vyks būtent šiose „SpaceX“ kapsulėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(58)
(6)
(52)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: