„Šis žemėlapis yra dešimtmečius trunkančio projekto kulminacija“ – juo vadovausis visos būsimos žmonijos misijos į šį Žemės palydovą (Video)  ()

Dėka NASA, USGS ir JAXA bendrų pastangų pirmą kartą turime tokį detalų Mėnulio žemėlapį. Paviešintas ir vaizdo įrašas, kuriame matyti įspūdingas besisukančio Mėnulio paviršius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis Mėnulio žemėlapis pavadintas „Vieninguoju geologiniu Mėnulio žemėlapiu“ ir tai yra galutinis Mėnulio žemėlapis, kuriuo vadovausis visos būsimos žmonijos misijos į šį Žemės palydovą.

Šis žemėlapis tampa neįkainojamu informacijos šaltiniu ir platesnei mokslo bendruomenei, pedagogams ir tuo pačiu plačiajai visuomenei.

Skaitmeninis žemėlapis yra nemokamas ir prieinamas visiems. Čia galite peržiūrėti aukščiausios raiškos (1:5 000 000 mastelio) Mėnulio geologinį žemėlapį. O štai čia pateikiamas ir trumpas filmukas.

„Žmones visada žavėjo Mėnulis ir mintis, kad mes ir vėl ten sugrįšime“, - sakė dabartinis USGS direktorius ir buvęs NASA astronautas Jimas Reillys. „Tad yra nuostabu matyti, kaip USGS sukuria šaltinį, kuris padės būsimoms NASA misijoms.“

Kaip pavyko sukurti tokį žemėlapį?

Kad toks skaitmeninis žemėlapis taptų tikrove, mokslininkai pasinaudojo Apollo misijų metu ir naujų palydovų surinkta informacija. Istorinius žemėlapius teko perdaryti, kad jie būtų suderinami su moderniųjų laikų rinkiniais. Tad senesnieji duomenys buvo išsaugoti ir juos papildė naujai surinkta informacija.

Mėnulio pusiaujo regiono duomenys gauti iš neseniai Japonijos aerokosmoso tyrimų agentūros (JAXA) vadovaujamos SELENE misijos, o pietinių ir šiaurinių polių topografija buvo papildyta NASA LOLA altimetro duomenimis.

„Šis žemėlapis yra dešimtmečius trunkančio projekto kulminacija“, - teigia USGS geologas ir šio projekto vadovas Corey Fortezzo. „Tai suteikia gyvybiškai svarbios informacijos naujiems moksliniams tyrimams.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(43)
(1)
(42)

Komentarai ()